CEREMONIJA

Kremlj: Tramp ne dolazi na proslavu Dana pobjede u Moskvi

Zahvaljivao na pozivnicama

Neće doći na ceremoniju u Moskvi. Arhiv

Avaz.ba / Fena

10.3.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) neće doći u Moskvu na proslavu Dana pobjede 9. maja, saopćio je Kremlj u utorak. 

Rusija je u više navrata pozvala Trampa da posjeti Moskvu na 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu – najbitnijem ruskom prazniku. Tramp je prošle godine izjavio da cijeni pozivnicu, ali da nije siguran da li će doći jer praznik u Rusiji pada u jeku političke sezone. 

- Putem diplomatskih kanala dobili smo informaciju da američki predsjednik ne dolazi – izjavio je novinarima u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući kako ostaje nejasno ko će predstavljati SAD na proslavi Dana pobjede u Moskvi. 

Peskov nije pružio razlog Trampovog odbijanja da prisustvuje ceremoniji. 

U intervjuu za državnu novinsku agenciju Tass, čiji je dio objavljen danas, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi bilo pogrešno za svjetske čelnike da ne prisustvuju proslavi Dana pobjede u ovoj godini. 

- Mislim da je, što se tiče bivših članova antihitlerovske koalicije, prava stvar prisustvovanje skupu i s političke i s moralne tačke gledišta. Nadamo se da ćemo ih vidjeti i bit će nam drago ako dođu. Ako ne, to je njihov izbor. Mislim da bi to bila greška za njih - izjavio je Putin.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.