KORONAVIRUS

Slovenija zatvara granice s Italijom: Blokada po uzoru na Austriju

Broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao na 31

Granica Slovenije i Italije. AFP

Avaz.ba

10.3.2020

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji porastao je na 31. Kako je kazao je slovenski ministar zdravstva Aleš Šabederriječ je o najsvježijim današnjim podacima, a ukupno su testirane do sada 1.643 osobe. 

U postupku testiranja je oko 280 slučajeva čiji će podaci o rezultatima biti objavljeni večeras. 

Uredba koja je stupila danas na snagu, a tiče se zabrane masovnih okupljanja u zatvorenim prostorima za 100 i više ljudi, zbog prevencije širenja koronavirusa, odnosi se i na kinodvorane, za predstave s više od 100 gledalaca, ali ne i na lokale na otvorenom, niti na privatna okupljanja, pogrebe i svadbe.


U postupku testiranja je oko 280 slučajeva u Sloveniji. AFP

Slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru je objavio da je naložio Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutrašnjih poslova da organiziraju zatvaranje granice s Italijom, kao što je to ranije učinila i Austrija, koja nije u potpunosti blokirala prijelaze, ali je uvela rigorozne mjere gotovo jednake blokadi.


Svim stranim državljanima je zabranjen ulazak u Austriju osim ako nemaju posebno ljekarsko odobrenje, dok je austrijskim državljanima ulazak dozvoljen, uz uvjet da svi odu u 14-dnevnu samoizolaciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.