PRIJEDLOG

EU osniva fond težak 25 milijardi eura zbog krize izazvane koronavirusom

Investicijski fond će biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća i na tržište rada

Fon der Lejen: Ove sedmice 7,5 milijardi eura. AFP

Avaz.ba

10.3.2020

Evropska komisija će osnovati fond od 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na ekonomsku krizu izazvanu koronavirusom, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

Nakon konferencije s evropskim čelnicima, ona je istakla kako bi se investicijski fond trebao finansirati sa 7,5 milijardi eura EU koji će biti dostupan odmah.

Prema tvrdnjama neimenovanog evropskog dužnosnika, riječ je o sredstvima koje nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga. Umjesto da ih vraćaju u Brisel, sada ih mogu iskoristiti za pomoć svojim privredama, prenose svjetske agencije. 

- Taj instrument će vrlo brzo dostići 5 milijardi eura. Da bismo to postigli, predložit ću Vijeću EU i Evropskom parlamentu da ovoge sedmice oslobodimo 7,5 milijardi eura -  rekla je Fon der Lejen.

Investicijski fond će biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća i na tržište rada.


Mičel: Četiri prioriteta. AFP

Predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mičel (Charles Michel) je rekao da su šefovi država i vlada članica EU istakli potrebu zajedničkog pristupa i saradnje te utvrdili četiri prioriteta. 

Prvi je ograničiti širenje virusa mjerama koje su razmjerne opasnosti i utemeljene na nauci i medicini. Drugi prioritet je osigurati medicinsku opremu, a komisija je zadužena da analizira potrebe i predloži mjere za sprječavanje nestašica opreme. 

Treći prioritet je istraživanje, uključujući pronalaženje vakcine za koronavirus. Komisija je za te svrhe već mobilizirala 140 miliona eura i izabrala 17 projekata koji na tome rade.

Četvrti prioritet je suočavanje s ekonomskim posljedicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.