SABLASNO

Da li je izbijanje koronavirusa predvidio roman iz 1981. godine?

Američki pisac Din Kunc knjigu je napisao 1981. godine

Horor iz 1981. uzdrmao svijet. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

11.3.2020

Američki pisac Din Kunc (Dean Koontz) ovih dana potresao je svijet svojim romanom iz 1981. godine. Riječ je o hororu "The eyes of darkness" ili "Oči tame". 

Naime, ova knjiga je, ako je suditi prema nekoliko odlomaka, predvidjela koronavirus u 2020. godini, prenijeli su ovih dana svjetski mediji među kojima i "The Guardian".

Odlomak broj 1: 

"U 2020. godini ozbiljno oboljenje pneumonija će se raširiti po svijetu napadajući pluća i disajne puteve, a bit će otporna na sve poznate medicinske tretmane. Bolest će iznenada kako je i došla jednostavno nestati, ali će se za 10 godina ponovo pojaviti i nakon toga će nestati zauvijek."  





Odlomak iz knjige. Screenschot

U knjizi piše kako je kineski naučnik po imenu Li Čen (Chen) kada je prebačen u Sjedinjene Američke Države donio disketu sa zapisima o novom najvažanijem i najopasnijem kineskom biološkom oružju koje je stvorio. 

"Oni nazivaju tu stvar "Wuhan-400" jer je razvijena u njihovim RSNA laboratorijama smještenim izvan Vuhana, riječ je o 400 održivih sojeva mikroorganizama stvorenih u istraživačkom centru"


Odlomak iz knjige. Screenschot

Podsjetimo, koronavirus je otkriven u kineskom gradu Vuhanu, u decembru 2019. godine. Ipak ako se povuče paralela između piščeveog "Wuhan-400" biooružja i koronavirusa vidljive su razlike između prave bolesti i fiktivnog biooružja. Međutim, činjenica je da Kunceov roman predviđa dolazak fatalnog virusa 2020. godine.  





Knjiga "Oči tame". Ilustracija

Inače, knjiga je napisana 1981. godine

Roman "Oči tame" govori o majci koja je poslala svog sina na kampovanje sa vođom koja je ovo putovanje u  planine uspješno realizirala 16 puta prije nesreće - sve do sada. Ovo puta svaki kamper, vođa i vozač umirli su bez ikakvog objašnjenja. Kako ožalošćena majka koja je glavni junak počinje prihvatati činjenicu da je njen sin, Deni (Danny) mrtav, niotkuda počinje dobivati ​​čudne i zastrašujuće pokazatelje koji su joj govorili da njen sin nije mrtav. Zajedno sa svojom novom prijateljicom Eliot Strajker (Elliot Stryker) Kristina Evans (Christina Evans) namjerava otkriti šta se sve moglo dogoditi na dan kad joj je sin "umro".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.