KANADA

Nema rizika za one koji su nedavno bili u kontaktu s Trudoom

Po savjetu ljekara, on neće biti testiran u ovoj fazi jer nema nikakvih simptoma

Kanadski premijer Džastin Trudo sa suprugom Sofi. Agencije

Fena

13.3.2020

Supruga kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) testirana je pozitivno na novi koronavirus, saopćio je njegov ured sinoć.

Ured navodi da se Sofi Trudo (Sophie Trudeau) osjeća dobro i da će ostati u izolaciji.

- Premijer je dobrog zdravstvenog stanja i nema nikakvih simptoma. Kao mjera predostrožnosti i nakon savjeta ljekara, on će biti u izolaciji u planiranom periodu od 14 dana - dodaje se u saopćenju.

Njegov ured navodi da će, na ljekarski savjet, premijer nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, istovremeno vršeći samonadzor, uzimajući u obzir da on lično nema nikakvih simptoma.

Također, po savjetu ljekara, on neće biti testiran u ovoj fazi jer nema nikakvih simptoma. Iz istog razloga, ljekari tvrde da nema nikakvog rizika za one koji su nedavno bili njim u kontaktu – navodi se u saopćenju.

Trudoova supruga jedini član porodice sa simptomima bolesti. Agencije

Ured je saopćio da će on danas nastaviti sa svojim svakodnevnim dužnostima.  Trudoova supruga objavila je saopćenje u kome zahvaljuje onima koji su je kontaktirali. 

- Iako osjećam nelagodne simptome virusa, uskoro ću stati na noge. Biti u kućnom karantinu nije ništa u poređenju s ostalim kanadskim porodicama koje prolaze kroz ovo i s onima koji se suočavaju s mnogo ozbiljnijim zdravstvenim brigama – saopćila je ona.

Par ima troje djece, ali je Trudoova supruga jedini član porodice sa simptomima bolesti, saopćio je premijerov ured.

Iako je uveo samokarantin, Trudo će provesti današnji dan u brifnizima, telefonskim razgovorima i virtuelnim sastancima od kuće, uključujući i razgovore s ostalim svjetskim čelnicima i uključivanje u raspravu na vanrednoj sjednici vlade posvećenoj koronavirusu. Trudo je razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) i britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson).

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je jučer za "Avaz" kako se podvrgao mjerama samoizolacije nakon povratka iz Kanade, gdje se sastao s premijerom te države Džastinom Trudoom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.