STRAH OD KORONAVIRUSA

Slovenski ministar zdravstva: Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji

Za Sloveniju je veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva

Od ponoći su privremeno zatvoreni javni putnički saobraćaj, autobuski i željeznički. afp

Fu. M. / Avaz.ba

15.3.2020

Slovenska vlada i krizni štab jučer su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog saobraćaja, saopćeno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Od ponoći su privremeno zatvoreni javni putnički saobraćaj, autobuski i željeznički, a uvodi se kontrola provođenja preventivnih mjera u trgovinama i zabranjuje rad ugostiteljskih objekata.

- Mnogi još nisu svjesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji - kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mjere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputa o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana "puni", a isto tako i trgovine.

Vlada i krizni štab danas će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je tačno potrebno opreme i zaštitnih sredstava. afp

Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dvije sedmice vrtići, škole i fakulteti.

- Virus nas napada već sedmicama i, ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drugačiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih - kazao je za medije novoimenovani portparol štaba i Vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne "radikalne" mjere.

Vlada i krizni štab danas će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je tačno potrebno opreme i zaštitnih sredstava, a posebno respiratora.

- Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji - kazao je na sjednici Vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, kako je to na početku bio slučaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.