STRAH OD KORONAVIRUSA

Australija, Filipini i Argentina uvode vanredne mjere

Australija će zabraniti dolazak svim kruzerima u svoje luke u idućih 30 dana...

U Australiji je dosad zabilježeno više od 280 oboljelih. afp

Fu. M. / Avaz.ba

15.3.2020

Australija je postala zadnja država u azijsko-pacifičkoj regiji koja uvodi obaveznu samoizolaciju za sve osobe koje dolaze iz inozemstva, a na Filipinima je ograničen broj ljudi koji od nedjelje smiju u sredstva javnog prijevoza.


- Kako bismo bili ispred vremena nametnut ćemo samoizolaciju svima koji dolaze u Australiju i to je na snazi od ponoći - kazao je premijer Skot Morison (Scott Morrison) na konferenciji za novinare u Sidneju.

Australska odluka uslijedila je nakon što je dan ranije istu mjeru objavio Novi Zeland.

Australija će zabraniti dolazak svim kruzerima u svoje luke u idućih 30 dana... Vlada je preporučila i obaveznu minimalnu udaljenost od 1,5 metra među ljudima no za sada neće zatvarati škole.

U Australiji je dosad zabilježeno više od 280 oboljelih od respiratorne bolesti izazvane koronavirusom.

Na Filipinima oko Manile uspostavljene su kontrolne tačke na kojima policija mjeri pridošlicama temperaturu. Radi se o početku primjene mjera koje će trajati mjeseci dana, a kojima se želi ograničiti širenje virusa.


U Manili je registriran najveći broj slučajeva od ukupno 111 otkrivenih u toj zemlji.


Argentinske vlasti zabranile su ulazak strancima iz najpogođenijih zemalja te onima koji su u tim zemljama boravili u prethodne dvije sedmice.


Argentina je privremeno prestala izdavati ulazne vize posjetitiocima iz SAD-a, Kine, Južne Koreje, Japana, Irana, Britanije i mnogih evropskih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.