PANDEMIJA

Haos na američkim aerodromima: Ako dosad nismo dobili koronu, sada hoćemo

Amerika je u subotu proširila zabranu putovanja iz 26 zemalja Evrope, Južne Koreje i Kine na Britaniju i Irsku koje nisu bile dio inicijalne zabrane

Gužve na američkim aerodromima. Screenshot

Avaz.ba

15.3.2020

Na najvećim američkim aerodromima danima vlada haos, jer broj Amerikanaca koji se vraćaju iz evropskih zemalja pogođenih koronavirusom nadmašuje mogućnosti provedbe liječničkih testova.

Frustrirani putnici žale se zbog višesatnog čekanja u redovima, gužve i nehigijenskih uvjeta i općenito nereda u sistemu koji bi trebao provjeriti jesu li oni u SAD možda stigli zaraženi.

- Ako nismo dosad dobili virus, sada imamo veliku šansu dobiti ga - rekla je jedna putnica za CNN na čikaškom aerodromu O'Hare International Airport (ORD). 


Gužve na američkim aerodromima. Screenshot

Američke zračne luke preplavljene su Amerikancima, od kojih su mnogi studenti, otkako je predsjednik Donald Trump donio uredbu kojom uvodi restrikcije na putovanja iz Evrope koja je stupila na snagu u petak u ponoć. 

Amerika je u subotu proširila zabranu putovanja iz 26 zemalja Evrope, Južne Koreje i Kine na Britaniju i Irsku koje nisu bile dio inicijalne zabrane.

Samo američki državljani i oni s legalnim prebivalištem mogu ući iz tih zemalja, ali moraju proći karantenu od 14 dana.

Slična situacija prijavljena je i na njujorškom aerodromu JFK i u Dallasu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.