KORONAVIRUS

U Kini sve manje zaraženih, jučer zabilježeno samo 16 slučajeva

Veliki gradovi poput Pekinga i Šangaja nastavljaju borbu

Više "uvezenih" slučajeva. AFP

Avaz.ba

16.3.2020

Kina i Južna Koreja jučer su zabilježile manji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj "uvezenih" novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike.

Kina je jučer obavijestila o ukupnom padu novih koronavirusnih zaraza, no veliki gradovi poput Pekinga i Šangaja nastavljaju borbu sa slučajevima zaraženih putnika koji dolaze iz inozemstva, piše Reuters.


Kina pooštrila provjere međunarodnih putnika. AFP

Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u jutros Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Kini time doseže brojku od 80.860.

Od novih slučajeva, 12 zaraza je bilo uvezeno, što je treći dan zaredom da su takvi slučajevi premašili broj onih koji se prenose lokalno.

Nove mjere

Peking i provincija Guangdong su zabilježili po četiri takva slučaja, Šangaj dva, a provincije Junan i Gansu po jedan, čime je ukupan broj uvezenih slučajeva porastao na 123. 

Kina je pooštrila provjere međunarodnih putnika, a glavni grad Peking zahtijeva da svi koji dođu iz inozemstva budu premješteni u gradske karantine na dvije sedmice, počevši od danas.

Novi slučajevi zaraze koronavirusom koji se prenose lokalno, njih četiri, u nedjelju su zabilježene u Vuhanu, epicentru epidemije i glavnom gradu provincije Hubei.

Broj umrlih od izbijanja krize u Kini do kraja sedmice je dosegao brojku 3.213, što je 14 smrtnih slučajeva više nego prethodnog dana, a svi su zabilježeni u provinciji Hubei.


Manje zaraženih u Južnoj Koreji

Južna Koreja je jutros saopćila da su u toj zemlji evidentirana 74 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je malo manje nego prethodnog dana, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 8.236, s ukupno 75 smrtnih ishoda. 

Nove zaraze su u opadajućem trendu, a najnoviji podaci su daleko ispod vrhunca od 909 novih slučajeva dosegnutih 29. februara, i neznatno niže od 76 slučajeva dan ranije, piše Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.