SVIJET

Koronavirus prisutan u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu

Iz sata u sat se objavljuju nove mjere

Afrika: Povećava se broj zaraženih koronavirusom. AFP

Avaz.ba

16.3.2020

U Evropi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, pa je tako više afričkih zemalja u nedjelju obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice. Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava. 

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa (Cyril Ramaphosa), čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, tako je proglasio stanje nacionalne katastrofe i upozorio da bi posljedice virusa mogle imati "potencijalno trajan" utjecaj na to najrazvijenije privrede kontinenta, koje su već u recesiji.

Mjere koje će Južnoafrička Afrika između ostalih poduzeti tako uključuju zabranu putovanja u i iz zemalja poput Italije, Njemačke, Kine i Sjedinjenih Američkih Država, svakom stranom državljaninu koji je posjetio zemlje visokog rizika u proteklih 20 dana bit će odbijena viza, dok će Južnoafrikanci koji su posjetili te zemlje biti podvrgnuti testiranju i karanteni pri povratku kući. 

Afrika: Nove mjere u borbi protiv koronavirusa. AFP

Kenijski predsjednik Uguru Kenijata (Uhuru Kenyatta) objavio je da njegova vlada obustavlja putovanja iz bilo koje zemlje s prijavljenim slučajevima virusa COVID-19.

U zemlju, koja ima tri oboljela od koronavirusa, tako će moći ući samo kenijski državljani, kao i svi stranci s važećim dozvolama boravka, pod uvjetom podvrgavanja samoizolaciji.

Gana, koja zasad ima šest zaraženih, od utorka će zabraniti ulazak svakome tko je boravio u zemlji u kojoj je u proteklih 14 dana zabilježeno najmanje 200 slučajeva koronavirusa, a zabrana se neće odnositi samo na državljane Gane.

Kao i čelnici većine ostalih afričkih zemalja, i ganska predsjednica Nana Akufo-Ado (Addo) objavila je da će fakulteti i škole biti zatvoreni od ponedjeljka do daljnjeg, dok će javna okupljanja biti zabranjena četiri sedmice.

Nakon što je u subotu zabilježila prva dva slučaja zaraze, Namibija je naredila zatvaranje škola na mjesec, Džibuti, iako nema potvrđeni slučaj virusa COVID-19, u nedjelju je objavio da obustavlja sve međunarodne letove, dok je Tanzanija, zasad također bez oboljelih, otkazala avionske letove s Indijom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.