VAŠINGTON

SAD smanjile kamate i pokrenule stimulativni program od 700 milijardi dolara

Centralna banka već je smanjila kamatne stope za pola procenta nakon hitnog sastanka 3. marta

SAD: Pokušaj zaštite ekonomije. Ilustracija

Fena

16.3.2020

Pokušavajući zaštititi ekonomiju od efekata koronavirusa, Sjedinjene Američke Države smanjile su kamatne stope skoro na nulu i pokrenule "stimulativni program" od 700 milijardi dolara.

To je dio koordinirane akcije najavljene u nedjelju u Velikoj Britaniji, Japanu, eurozoni, Kanadi i Švicarskoj.

Na konferenciji za novinare predsjednik FED-a Žerom Povel (Jerome Powell) rekao je da pandemija ima dubok utjecaj na ekonomiju.


Povel: Negativan utjecaj koronavirusa na ekonomiju. Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da ga ta hitna akcija "čini vrlo sretnom".

FED je smanjio stope na ciljani raspon od 0 do 0,25 posto, a najavili su da će početi kupovati obveznice - "kvantitativno olakšavanje" - što je potez koji novac "ubrizgava" u ekonomiju. 

Ali, rane indikacije sugeriraju da potez FED-a možda neće popraviti stanje na finansijskim tržištima. Američki terminski ugovori, koji predviđaju smjer kretanja dionica kada počne trgovanje, pali su za skoro četiri posto, prenose strani mediji. 

Centralna banka već je smanjila kamatne stope za pola procenta nakon hitnog sastanka 3. marta. To je bilo prvo smanjenje stope izvan redovno zakazanog sastanka od finansijske krize 2008.  

Berze su posljednjih dana pale usljed strahovanja da će ekonomska paraliza izbrisati korporativni profit i pokrenuti globalnu recesiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.