SJEDINJENE DRŽAVE

Debata demokratskih kandidata: "Korona-pozdrav" Bajdena i Sandersa

Prema mišljenju mnogih, bila je ovo posljednja šansa za Sandersa da prekine dvosedmični pobjednički niz Bajdena

Bajden i Sanders: Utrka za predsjedničku nominaciju. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

16.3.2020

Od 20 kandidata za protukandidata Donaldu Trampu (Trump), ostala su samo dva – Džo Bajden (Joe Biden ) i Berni Sanders (Bernie), koji su se sinoć prvi put suočili.

Debatu je obilježila žustra rasprava, situacija oko koronavirusa i Sandersovi napadi na Bajdena, piše RTS.

Dok se čitav svijet suočava sa pandemijom koronavirusa, a širom SAD se zatvaraju škole, restorani i neke države odgađaju unutarstranačke izbore, Džozef Bajden i Berni Sanders izašli su na pozornicu nastavljajući borbu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Prema mišljenju mnogih, ovo je bila posljednja šansa za Sandersa da prekine dvosedmični pobjednički niz Bajdena, koji je ponovo isplivao kao favorit za osvajanje demokratske nominacije.


Oba kandidata diskutirala su o mjerama i koracima koje moraju da se preduzmu u borbi protiv pandemije koronavirusa. AFP

Oba kandidata diskutirala su o mjerama i koracima koje moraju da se preduzmu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Bajden je pričao o proširivanju testiranja za građane SAD, o gradnji bolnica, ali i o potrebi udruživanja svjetskih lidera i medicinskih stručnjaka i formiranju usaglašenog odgovora na prijetnju virusa.

Sanders je dodao i da bolnice moraju da budu snabdjevene s dovoljno opreme i osoblja da bi mogle da se izbore s neminovnim porastom broja oboljelih.

Govoreći da je trenutno stanje oko epidemije virusa "odraz nevjerovatne slabosti i disfunkcionalnosti" američkog zdravstvenog sistema, Sanders je ponovo kritizirao način na koji je ustrojen, a to je da privatne osiguravajuće kompanije ostvaruju enormno veliku zaradu.

Bajden je na to odgovorio da Italija ima zdravstveni sistem ustrojen na način na koji Sanders želi pa opet ima velikih problema da se izbori s virusom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.