ODLUKE

Njemačka zatvorila granice u pokušaju suzbijanja koronavirusa

Hiljade zaraženih

Njemačka zatvorila granicu. AFP

Fena

16.3.2020

Njemačka je posljednja u nizu zemalja koje zatvaraju granice u vrijeme kada evropske države pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa

Granice s Francuskom, Austrijom i Švicarskom zatvorene su u ponedjeljak ujutro za sva vozila osim komercijalnih, javio je BBC.

Francuska razmatra strožiji pristup izolaciji nakon što je ministar zdravstva izjavio da se situacija "sve brže pogoršava".

Njemačka zatvorila granicu. AFP

Međutim, WHO je prošle sedmice saopćio da je Evropa postala epicentar zaraze i pozvala je vlade da djeluju agresivno kako bi kontrolirale širenje Covida-19.

Čelnici zemalja G-7 održat će u ponedjeljak videokonferenciju na kojoj će razgovarati o zajedničkom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Centralne banke širom svijeta, uključujući američke Federalne rezerve i one u Velikoj Britaniji, Japanu, Kanadi i Švicarskoj, snizile su kamatne stope i poduzele su druge mjere kako bi pokušale suzbiti ekonomski haos, ali su vrijednosti dionica u Aziji i Evropi i dalje u padu.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton (Thierry Breton) rekao je da se sada očekuje recesija s obzirom na negativni rast od 2 do 2,5 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.