KORONAVIRUS

Švicarska: Otkazana sjednica parlamenta, održani krizni razgovori

Prošle sedmice zatvorene škole, kontrole na graničnim prijelazima i u velikoj mjeri ograničena okupljanja i održavanje javnih događaja

Bern prošle sedmice odobrio više od deset milijardi dolara ekonomske pomoći. Agencije

Avaz.ba

16.3.2020

Švicarska je otkazala sjednicu parlamenta, vlada je održala krizne razgovore, a švicarska berza je potonula usljed naglog porasta broja novih slučajeva zaraženosti koronavirusom

Porastom za 840 novih prijavljenih slučajeva zaraze ukupan broj zaraženih u Švicarskoj i Lihtenšajnu povećan je na 2.200, što je za više od 50 posto za samo jedan dan. 

Nagli porast pokazao je da se ubrzava širenje zaraze, a od 2.200 slučajeva zaraženosti, za sada je potvrđeno 1.563.

Švicarska, koja graniči s Francuskom, Italijom i Njemačkom, u kojima je zabilježen veliki broj zaraženih, okarakterizirala je širenje zaraze kao "posebnu situaciju". 

Usljed brzog širenja zaraze, veća ovlaštenja prebačena su na Federalnu vladu kako bi uvela mjere radi zaštite 8,6 miliona stanovnika.


Švicarska berza potonula je usljed naglog porasta broja novih slučajeva zaraženih koronavirusom. Agencije

Bern, koji je prošle sedmice odobrio više od deset milijardi dolara ekonomske pomoći usljed krize, i dalje ima prostora za pooštravanje mjera.

Vlada Švicarske zatvorila je prošle sedmice škole, uvela kontrolu na graničnim prijelazima i u velikoj mjeri ograničila okupljanja i održavanje javnih događaja.

Mjere su preduzete kako bi se zaštitilo stanovništvo, naročito starije osobe, koje su najugroženije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.