KANCELARKA POTVRDILA

Njemačka uvodi drastične mjere: Zabranjena i vjerska okupljanja

Historijske mjere potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa

Angela Merkel. AFP

Avaz.ba

16.3.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6000 zaraženih.

- Ovo su jedinstvene mjere u historiji SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa - rekla je Merkel.

Kancelarka je najavila zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno.

Merkel: Računam na građane. AFP

VladaNjemačke je u dogovoru s premijerima saveznih zemalja, donijela paket mjera koje bi doprinijele smanjenju socijalnih kontakata u Njemačkoj, koja ima potvrđenih 6.012 zaraženih, a umrlo je 16 osoba. 

Merkel je rekla da će restorani raditi skraćeno te će morati garantirati minimalnu udaljenost između stolova. Bolničke posjete će biti ograničene na jednu dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze. 

- Što se bolje svi budu pridržavali tih pravila, to ćemo prije proći ovu fazu. A ja mislim da mi svi želimo proći kroz ovo što je prije moguće - rekla je Merkel.

Putovanja svesti na minimum

Prema podacima koje je objavio njemački institut "Robert Koch", u protekla 24 sata u Njemačkoj su potvrđena 1.174 nova slučaja zaraze.

Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmora, kako unutar, tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova - rekla je njemačka kancelarka.  

Kulturne i zabavne institucije također će biti zatvorene, kao i sportski objekti, fitnes klubovi, kladionice i bordeli. Zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja.

Merkel je rekla kako će od zabrane rada biti izuzete samoposluge, apoteke, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština. Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice. 

Prema riječima kancelarke, cilj je održavanje ekonomskog života "u najvećoj mogućoj mjeri". Naglasila je da se radi o mjerama na "određeno vrijeme" te da će se kontrolirati njihovo provođenje.

Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mjera - istakla je Merkel. 

Vanredno stanje u Bavarskoj

Njemačka savezna pokrajina Bavarska danas je na dvije sedmice uvela vanredno stanje koje će vladi u Minhenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. 

Ta njemačka pokrajina s 13 miliona stanovnika dijeli granicu s Austrijom, a za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane uz koronavirus osigurala je fond od 10 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.