COVID-19

Rusija poziva SAD da ukine sankcije Iranu koji se bori protiv koronavirusa

Sankcije stvaraju snažnu prepreku za Iran, koji je teško pogođen pandemijom virusa

Ministarstvo je zatražilo od Sjedinjenih Država da ukinu restriktivne mjere. Agencije

Avaz.ba

17.3.2020

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u ponedjeljak američke sankcije protiv Irana, koji se bori protiv smrtonosnog koronavirusa

Sankcije stvaraju snažnu prepreku za Iran, koji je teško pogođen pandemijom virusa poznatog kao COVID-19, navodi se u saopćenju ministarstva.

- Ilegalne jednostrane američke sankcije, uvedene u maju 2018. u sklopu kampanje "maksimalnog pritiska", snažna su prepreka učinkovitoj borbi protiv zaraze - navodi se u saopćenju ministarstva.

Također, ministarstvo ističe da su glavni razlog velikog broja žrtava koronavirusa u Iranu američke sankcije, zbog kojih je Iran ograničen da osigura medicinske i hitne potrepštine protiv pandemije. 

- Maksimalan pritisak SAD rezultirao je time da milioni iranskih građana ne mogu biti snabdjeveni lijekovima. Američka nehumana politika izazvala je tešku humanitarnu krizu u Iranu - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je zatražilo od Sjedinjenih Država da ukinu restriktivne mjere, "koje pogađaju ljudska prava u Iranu".

- Globalna pandemija nije vrijeme za rješavanje geopolitičkih sporova, posebno onih koji nemaju osnova, izmišljenih od Vašingtona radi zadovoljavanja vlastitih ambicija - navodi ministarstvo, prenosi IRNA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.