PANDEMIJA

Japanac po drugi put obolio od koronavirusa

Iako svi pacijenti oboljeli od koronavirusa kasnije steknu antitijela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju

Japanac po drugi put obolio od koronavirusa. Ilustracija

Avaz.ba / Index. hr

17.3.2020

Čovjek u Japanu koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovno je pozitivan na koronavirus

Riječ je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod kojeg je virus detektiran polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru "Diamond Princess", koji je tada bio pod karantinom.

Oboljeli muškarac bio je u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta, kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39 stepeni, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovno boluje od koronavirusa.

Nije jedini slučaj

On nije prvi takav slučaj zabilježen u Japanu. Nedavno je žena iz Osake testirana kao pozitivna na koronavirus, i to po drugi put nakon što je bila bolesna krajem januara. Tri sedmice nakon napuštanja bolnice, grlo joj je oteklo i osjetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine, gdje su ljekari upozorili da postoji vjerovatnoća da se izliječeni pacijenti mogu ponovno zaraziti, prenose strani mediji.


Naučnici još nisu utvrdili može li se više puta oboljeti od koronavirusa. Ilustracija

Iako svi pacijenti oboljeli od koronavirusa kasnije steknu antitijela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, istaknuo je Zan Kvingjuan, direktor Odjela za prevenciju i liječenje upale pluća bolnice u Pekingu.

Naučnici nastoje podrobno ispitati novi koronavirus te još nema temeljnih dokaza da je zaista moguće više od jednom oboljeti od koronavirusa.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže pa se pokažu negativnima na koronavirus, jer on ne bude detektiran u nosu ili grlu, ali opstane u plućima. Ako je ova teorija tačna, koronavirus može provesti neko vrijeme u organizmu bez simptoma pa se pokazati tek kada dospije u pluća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.