INICIJATIVE

Direktor "Tesle": Lijek protiv malarije može pomoći protiv koronavirusa

"Klorokin" može utjecati na virusnu infekciju na više načina i široko se koristi u liječenju ljudskih bolesti

Musk: Sigurno bih preminuo da nije bilo "klorokina". Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

18.3.2020

Dok stručnjaci širom svijeta ulažu sve napore u pronalazak lijeka ili načina liječenja infekcije Covid-19, koju uzrokuje novi koronavirus, direktor "Tesle" Elon Musk ima novu ideju.

U svom osvrtu na pandemiju on je putem Twittera podijelio jedan akademski rad koji sugerira da tablete "klorokina" mogu pomoći oboljelima od Covida-19 da se brže oporave. Time se Musk vratio u 2001. godinu, kada je obolio od malarije.


Rad koji je Musk podijelio, ustvari je istraživanje pod nazivom "Učinkovito liječenje koronavirusa". AFP

- Primio sam tada "klorokin" preko prsa i obje ruke. Sigurno bih preminuo da nije bilo "klorokina". Ne znači da djeluje pri liječenju Covida-19, ali možda je bolje išta nego ništa - smatra Musk.

Rad koji je Musk podijelio, ustvari je istraživanje pod nazivom "Učinkovito liječenje koronavirusa", objavljeno 13. marta, u kojem se navodi da je "klorokin" učinkovit antivirusni terapijski tretman protiv Covida-19 te da upotreba lijeka protiv malarije pomaže pacijentima da se brže oporave.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da "klorokin" ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok vakcina ne bude dostupna.

- "Klorokin" može utjecati na virusnu infekciju na više načina i široko se koristi u liječenju ljudskih bolesti, kao što su malarija, amoebozoa i autoimune bolesti te HIV infekcija, bez značajnih štetnih nuspojava - navodi se u istraživanju koje je podijelio Musk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.