PANDEMIJA

Evropska unija teško optužila Rusiju: Šire laži o koronavirusu

Od 22. januara zabilježeno je skoro 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu

Putin negirao optužbe. Arhiv

Avaz.ba / Index. hr

18.3.2020

Ruski mediji pokrenuli su "značajnu dezinformacijsku kampanju" usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Evropske unije.

- Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o koronavirusu - navodi se u dokumentu od 16. marta u koji je Reuters imao uvid.

- Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja evropskih društava - napisala je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španskom, italijanskom, njemačkom i francuskom jeziku pa je Evropskoj uniji otežano informirati građane o suočavanju sa pandemijom - navodi se u izvještaju.

Evropska baza podataka zabilježila je od 22. januara skoro 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu.

Iz Evropske službe za vanjske poslove nisu htjeli komentirati izvještaj, ali je portparol rekao da je EU u kontaktu s Googleom, Facebookom i Microsoftom kako bi "raspravili širenje dezinformacija o Covidu-19".

Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje da prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji. Arhiv

Rusija odbacuje optužbe, a predsjednik Vladimir Putin optužio je strane neprijatelje da prozivaju zemlju za širenje lažnih vijesti o pandemiji.

Ruski mediji u Evropi ne dopiru do šire publike, ali pružaju platformu populistima, pokazuju analize EU i nevladinih organizacija.

EEAS je kao primjer posljedica takvih dezinformacija naveo Ukrajinu te da je u lažnom saopćenju ukrajinskog ministarstva zdravstva krajem februara navedeno pet slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Vlasti su objavile da je saopćenje napisano izvan Ukrajine, navodi se u izvještaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.