PANDEMIJA

Britansko istraživanje o koronavirusu: Mjere samoizolacije mogle bi trajati 18 mjeseci

Mjere kojima bi se na ovaj način radilo na suzbijanju epidemije, trebale bi ostati na snazi sve dok primjena vakcine protiv koronavirusa ne postane dovoljno raširena

Preporučuje se uvođenje drastičnijih mjera. Agencije

Avaz.ba

18.3.2020

Britansko istraživanje navodi da bi samoizolacija u vrijeme pandemije koronavirusa mogla trajati 18 mjeseci, a preporučuje uvođenje drastičnijih mjera radi suzbijanja njegovog širenja.

Mjere samoizolacije mogle bi trajati sve dok vakcina protiv ovog oboljenja ne bude dostupna u širim razmjerama, pokazuje istraživanje iz Velike Britanije, koje je, također, ukazalo i da je prvobitna strategija ove države u borbi protiv virusa mogla potencijalno dovesti do smrti 250.000 ljudi.

Izvještaj koji je izdao "Imperial College", utvrđuje da bi najdjelotvornija strategija u borbi protiv pandemije koronavirusa bila ona koja podrazumijeva opće suzdržavanje, slično onome što su kineske vlasti već provele.

Mjere kojima bi se na ovaj način radilo na suzbijanju epidemije, trebale bi ostati na snazi sve dok primjena vakcine protiv koronavirusa ne postane dovoljno raširena, a što bi, prema istraživanju, moglo potrajati sljedećih 18 mjeseci.

Preporučuje se uvođenje drastičnijih mjera. Agencije

Prethodno objavljena strategija vlasti Velike Britanije, a koju istraživanje "Imperial Collegea" naziva "strategijom ublažavanja", mogla bi usporiti širenje virusa, ali ne i zaustaviti ga. 

Izvještaj je izvršio pozitivan utjecaj na donosioced odluka u Ujedinjenom Kraljevstvu te je koincidirao s vladom ove države, koja je objavila nove smjernice, a koje se odnose na britansku javnost, uključujući i preporuke za izbjegavanje restorana, kafića, kao i rad od kuće kada je to izvedivo, navodi "Forbes". 

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji porastao je za 26 posto i iznosi 1.950 oboljelih. Broj umrlih od posljedica virusa je 71, pri čemu su u pitanju bile osobe starosti između 45 i 93 godine, s već ranije narušenim zdravstvenim stanjem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.