LJUBLJANA Pet oboljelih u vrlo kritičnom stanju

Broj zaraza koronavirusom u Sloveniji porastao na 286

Dnevni porast broja novozaraženih u Sloveniji usporen u posljednja dva dana

Avaz.ba

Ukupno je do sada testirano 8.730 osoba

Foto: Agencije


U Sloveniji je do srijede u 14 sati potvrđena zaraza koronavirusom u 286 osoba, što je za 11 više u odnosu na isto vrijeme u utorak, objavila je Vlada Slovenije na Twitteru. 

Do sada je testirano ukupno 8.730 osoba, skoro hiljadu više u odnosu na utorak.

Iako je dnevni porast broja novozaraženih u Sloveniji u posljednja dva dana usporen, slovenski infektolozi navode da je zemlja još u početnoj fazi epidemije te idućih dana treba očekivati teža oboljenja već inficiranih, za šta se zdravstveni sistem intenzivno priprema. 

Kako je u utorak izjavio ministar zdravstva Tomaž Gantar, u Sloveniji je provedba strožijih mjera za sprečavanje epidemije počela sedam do deset dana kasnije nego što je trebalo, a stvarno zaraženih možda je i pet puta više nego što je evidentirano.

- Sada se svi moramo ponašati tako kao da smo zaraženi i pridržavati se strogih mjera kako bismo zaustavili krivulju eksponencijalnog porasta broja oboljelih - kazao je Gantar.

U Sloveniji je do sada jedna osoba umrla od posljedica zaraze koronavirusom, ali je još pet oboljelih u vrlo kritičnom stanju u Infektološkoj klinici u Ljubljani, gdje je na intenzivnom odjelu ukupno petnaestak težih slučajeva, objavljuju slovenski mediji, prenosi Hina.

NA VRH

Podijeli članak na