KORONAVIRUS Širom Evrope u izolaciji je više od 200 miliona ljudi

Crni dan u Italiji: Umrlo je čak 475 ljudi, najviše u jednom danu

Ako ova zemlja prođe kroz još dva slično teška dana, imat će više umrlih nego Kina

Avaz.ba

U Italiji je srijeda bila najcrnji dan

Foto: AFP


U Italiji je srijeda bila najcrnji dan od početka epidemije koronavirusa u toj državi. Prema najnovijim podacima, u protekla 24 sata umrlo je čak 475 ljudi, najviše u jednom danu dosad, dok je broj novozaraženih 4.209, također najviše do sada. 

Ako Italija prođe kroz još dva slično teška dana, imat će više umrlih nego Kina u kojoj je preminulo 3.245 osoba.

Rimski institut, nakon analize medicinske dokumentacije za oko 18 posto smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom, utvrdio je da samo tri žrtve, odnosno 0,8 posto od ukupnog broja, nisu imale prethodnu patologiju. Skoro polovina žrtava je patila od najmanje tri oboljenja, a otprilike četvrtina njih je imala jedna ili dva prethodna zdravstvena stanja.

Više od 75 posto njih je imalo povišen krvni pritisak, 35 posto dijabetes, a trećina je patila od srčanih bolesti.

Prosječna starost umrlih od koronavirusa u Italiji je 79,5 godina. Od 17. marta umrlo je 17 osoba koje su mlađe od 50 godina. Sve žrtve koje su imale manje od 40 godina bili su muškarci s ozbiljnim postojećim medicinskim stanjima.

  • Širom Evrope u izolaciji je više od 200 miliona ljudi

    Širom Evrope u izolaciji je više od 200 miliona ljudi

    Foto: AFP


Broj zaraženih i umrlih znatno se povećao u još nekoliko država - u Španiji je dosad ukupno zaraženo gotovo 15.000 osoba, a umrlo je njih 638. U Njemačkoj je do sad zaraženo više od 12.300 osoba, a umrlo ih je "samo" 28. U SAD je broj zaraženih porastao n više od 9.450, dok je umrlo 155 osoba. U četvrtak su agencije objavile i da su dva zastupnika u američkom Kongresu zaražena koronavirusom i da su oba u samoizolaciji.

Vrlo je teško stanje u Iranu gdje je dosad zaraženo više od 17.300 osoba, a umrlo ih je 1.135, najviše iza Italije i Kine. U Francuskoj je broj zaraženih prešao 9.000, dok je umrlo 264 ljudi. Broj zaraženih snažno raste i u Švicarskoj u kojoj ih dosad ima više od 3000.

Širom Evrope u izolaciji je više od 200 miliona ljudi, a opći karantin su proglasile Italija, Španjolska, Francuska, Belgija...

Više o temi Koronavirus

PROBLEMI
Virus uništava turizam
NA VRH

Podijeli članak na