AUSTRALIJA

Novi Zeland u ponoć zatvorio sve granice za strance

Arden je naglasila da će i dalje biti dozvoljen ulaz robe u zemlju

Arden: Ne želim da tolerišem rizik na našim granicama. AFP

Srna

19.3.2020

Novi Zeland je u ponoć zatvorio granice za sve strance, u okviru pojačanih napora da se zaustavi širenje zaraze koronavirusom u toj zemlji.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Arden (Jacinda) izjavila je na konferenciji za novinare da se novozelandski državljani i lica sa trajnim prebivalištem u zemlji i dalje mogu vratiti, ali da im ponestaje opcija usljed otkazivanja letova.

- Ne želim da tolerišem rizik na našim granicama. Današnja odluka sprečava ulazak svim turistima ili vlasnicima privremenih viza, kao što su studenti ili radnici na određeno - rekla je Arde.

Na Novom Zelandu do sada je zabilježeno 28 slučajeva zaraze virusom korona, ali za sada nema smrtnih.

Arden: Nema razloga za paničnu kupovinu. AFP

Obraćanje Arden uslijedilo je nedugo nakon što je susjedna Australija, također, zabranila putovanja licima koja nisu državljani te zemlje, niti imaju stalno prebivalište.

Arden je istakla da partneri Novog Zelanda, pravni staratelji i sva djeca koja sa njima putuju i dalje mogu da se vrate u zemlju, te da se mogu iskrcati svi oni koji se već nalaze u avionima.  Nova ograničenja odnose se i na zemlje Južnog Pacifika, koje su ranije bile izuzete iz mjera ograničenog putovanja. 

Arden je naglasila da će i dalje biti dozvoljen ulaz robe u zemlju.

Naše police će biti pune, te nema razloga za paničnu kupovinu - napomenula je Arden. 

Ona je priznala da će zabrane uticati na ekonomiju, ali da su one neophodne kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Prema riječima Arden, ukoliko se uspori Covid 19 i "podijeli" u manje talase slučajeva umjesto velikog broja kao što je to slučaj u drugim zemljama, to će pomoći i poslovanju i ekonomiji u Novom Zelandu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.