SVIJET

Wall Street zatvara prostorije za trgovinu zbog izbijanja koronavirusa

Zatvaranje je dijelimično uzrokovano pozitivnim testovima na koronavirus kod dvije osobe

Prelazak na elektronsko trgovanje. Fena

Fena /Avaz.ba

19.3.2020

Njujorška berza objavila je u srijedu da će privremeno zatvoriti svoje prostorije za trgovinu i prijeći na potpuno elektronsko trgovanje zbog izbijanja koronavirusa.

Isključivo elektronsko trgovanje počet će 23. marta, a odluka o privremenom zatvaranju prostorija za trgovinu predstavlja korak predostrožnosti za zaštitu zdravlja i dobrobiti zaposlenika i društvene zajednice kao odgovor na COVID-19.

- Dok poduzimamo mjere predostrožnosti zatvaranjem prostorija, mi i dalje čvrsto vjerujemo da tržišta trebaju ostati otvorena i dostupna investitorima. Sva tržišta NYSE nastavit će raditi u uobičajenim satima trgovanja uprkos zatvaranju prostorija za trgovinu - izjavila je predsjednica Njujorške berze.

Zatvaranje je dijelimično uzrokovano pozitivnim testovima na koronavirus kod dvije osobe.

Nestabilna trgovina postala je norma za američke dionice usljed pandemije koronavirusa. Index Dow u srijedu je pao više od 1.300 bodova, na 19.898,92, označivši prvo zatvaranje ispod 20.000 bodova od februara 2017. S&P 500 pao je sedam posto u rano popodne, pokrenuvši ključni prekidač koji je zaustavio trgovanje na 15 minuta.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", broj slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 7.000 do 13 sati po lokalnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.