STRUČNJACI O PANDEMIJI

Bil Gejts: Obustava normalnog života mogla bi da potraje i do 10 sedmica, ali brine me sljedeće...

Svi trebaju da se pridržavaju mjera izolacije i socijalnog distanciranja kako bi se pandemija obuzdala

Bil Gejts: Posvetio se svojim filantropskim poduhvatima. Twitter

L. K. P. / Avaz.ba

19.3.2020

Osnivač „Microsofta“ Bil Gejts (Bill Gates) objavio je prošle sedmice da napušta svoje mjesto u odboru firme kako bi imao više vremena da se posveti svojim filantropskim poduhvatima.

Na forumu "Reddit" odgovarao je tim povodom brojnim forumašima iz cijelog svijeta na njihova pitanja, između ostalog i o pandemiji koronavirusa.

Kako je procijenio u svojim odgovorima na "Redditu", obustava normalnog života mogla bi, prema njegovom mišljenju, potrajati i 10 sedmica, čak i ukoliko se situacija bude dobro razvijala.

- Ako neka zemlja bude dobro provela obustavu normalnog života i ako dobro bude testirala građane na koronavirus, sve bi, možda, moglo da se vrati u normalu u periodu od 6 do 10 sedmica, jer bi bio mali broja zaraženih - piše Gejts na „Redditu“.

Gejtsova fondacija za krizne situacije, kakvu je prouzrokovala pandemija koronavirusa, izdvojila je veliku sumu novca, a mogla bi da ide i na 100 miliona dolara. Bil Gejts je i prije upozoravao da svijetu prijeti ovakva pandemija.


Bil Gejts o koronavirusu. Twitter

A kako je sada rekao na forumu, najviše ga brinu sljedeće stvari:

- Brine me šteta koju će pretrpjeti ekonomija, ali me još više brine kako će ovo utjecati na zemlje u razvoju, koje ne mogu da izvedu socijalno distanciranje na isti način na koji mogu bogate zemlje i koje nemaju velike bolničke kapacitete - kaže Gejts te dodaje i da bi svi trebalo da se pridržavaju mjera izolacije i socijalnog distanciranja kako bi se obuzdala pandemija.

- To će nam pomoći da vratimo život u normalu što prije i da oborimo broj novih slučajeva zaraze. Moramo da ostanemo smireni iako je riječ o situaciji bez presedana - kaže Gejts.

Forumaši su ga pitali i zna li nešto o lijekovima koji će se koristiti za koronavirus, jer se dosta govorilo o lijekovima koji se primarno koriste za borbu protiv nekih oblika malarije.

- Mnogo lijekova se trenutno ispituje i to jeste jedan od njih. Ako se ispostavi da pomaže, moramo da se pobrinemo da stigne do onih kojima je najpotrebniji, jer ga ima u ograničenim količinama - kaže Gejts, koji prognozira da bi prva vakcina mogla da se pojavi u periodu od 18 mjeseci, ukoliko sve bude išlo kako treba.

Gejts i njegova fondacija, podsjetimo, godinama se bore protiv malarije koja je, prema podacima iz 2017. godine, pogodila 200 miliona ljudi. Gejtsova fondacija do danas je za borbu protiv malarije donirala skoro 2,9 milijardi dolara, a dodatne dvije milijarde donirala je za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.