PANDEMIJA

Kinezi tvrde: Japanski lijek efikasan protiv koronavirusa

Japanska kompanija "Fujifilm Toyama Chemica" nije željela da komentira ove tvrdnje

Nove informacije iz Kine. Agencije

Avaz.ba

19.3.2020

Kineski medicinski stručnjaci saopćili su, kako prenose agencije, da se lijek koji se u Japanu koristi za liječenje influence, pokazao efikasnim u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Zvaničnik kineskog ministarstva nauke i tehnologije Đang Sinmin kaže da je japanski lijek "Favipiravir" do sada imao dobre efekte u kliničkim studijama kod 340 pacijenata u Vuhanu i Šenženu. 

 - Ovaj lijek je siguran i očigledno veoma efikasan - rekao je Đang.

Pacijentima iz Šenžena kojima je davan ovaj lijek, rezultati na koronavirus bili su negativni poslije četiri dana od trenutka kada su bili pozitivni. U poređenju s tim, pacijentima koji nisu dobivali ovaj lijek, trebalo je skoro 11 dana da se oporave. 

Osim toga, na snimcima pluća su primjetna poboljšanja kod 91 posto pacijenata koji su liječeni ovim lijekom, u poređenju sa 62 posto pacijenata koji nisu liječeni "favipiravirom". 

Japanska kompanija "Fujifilm Toyama Chemica" koja je prije šest godina razvila ovaj lijek, drugačije poznat kao "avigan", nije željela da komentira ove tvrdnje. 

I japanski ljekari koriste "favipiravir" za klinička ispitivanja na zaraženim pacijentima koji imaju blage do umjerene simtpome, u nadi da će to spriječiti umnožavanje virusa u organizmu. 

No, izvor iz japanskog ministarstva zdravlja otkrio je, kako piše "Gardijan", da ovaj lijek nije toliko efikasan u liječenju pacijenata koji imaju ozbiljnije simptome koronavirusa.

Izgleda da ne djeluje tako dobro kad se virus već umnoži u organizmu - naveo je izvor. 

Ranije se pisalo da je kombinacija lijekova za HIV i gripu efikasna u liječenju koronavirusa, ali i to ima isto ograničenje kao i japanski lijek – ne djeluje tako dobro na pacijente s ozbiljnim simptomima.

Borba protiv koronavirusa. Ilustracija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.