KORONAVIRUS

U Španiji 3.500 novozaraženih, umrla medicinska sestra

Peti dan zaredom na snazi vanredne mjere

U Španiji 3.500 novozaraženih. Agencije

Avaz.ba

19.3.2020

U Španiji je u četvrtak koronavirusom zaraženo dodatnih 3.500 stanovnika, čime se nastavio ubrzani rast novooboljelih u toj drugoj najpogođenijoj evropskoj zemlji, u kojoj ukupan broj bolesnih trenutno iznosi 17.147.

Umrlo je 767 osoba, što je 209 više u odnosu na dan ranije. Među njima i jedna medicinska sestra u sjevernoj pokrajini Baskiji, koja je prva umrla zdravstvena radnica. Svake večeri stanovnici izlaze na balkone i prozore pa pljeskom i udaranjem metalnim kašikama o lonce pružaju podršku zdravstvenim radnicima koji riskiraju živote. 

U Španiji su peti dan zaredom na snazi vanredne mjere radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Stanovnici se polako privikavaju na zabranu slobodnog cirkuliranja ulicama. U Madridu su na ulicama rijetki prolaznici koji pojedinačno ulaze u supermarkete ili šeću psa.

Od petka nisam izašao iz stana - kaže u telefonskom razgovoru 39-godišnji službenik Gonzalo dok radi od kuće. 

Stanovnici pružaju podršku zdravstvenim radnicima. AFP

Danima već kašlje pa se boji da je zaražen, jer živi u stanu sa sestrom, čijoj je prijateljici dijagnosticiran koronavirus.

- Ona je u jednoj sobi, a ja u drugoj. Dijeli nas zid. Komuniciramo preko WhatsAppa ili s razdaljine od nekoliko metara. Kompulsivno čistimo stan te se pridržavamo ekstremnih preventivnih mjera - objašnjava.

U Barceloni je studentica novinarstva Paula, također, u stanu, sa dvije cimerice. Prije sedmicu su joj prekinuta predavanja pa joj ne preostaje drugo nego čekati novu obavijest.

- Svakog jutra vježbam jogu pa kuham, gledam serije, čitam... pa učim... Mijenjam rutinu - kaže.

Od nedjelje je stanovnicima dopušten izlazak iz kuća samo za odlazak na posao, u bolnicu, apoteku, trgovinu s hranom, kiosk i benzinsku pumpu te kako bi nakratko prošetali psa. Policijski automobili patroliraju ulicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.