KORONAVIRUS

Italija po broju mrtvih prestigla Kinu: Vojni kamioni odvoze mrtve iz Bergama

Na društvenim mrežama širi se snimak desetak vojnih vozila u Italiji koja prevoze lijesove

Broj zaraženih i umrlih u Italiji raste. Agencije

Avaz.ba

19.3.2020

Broj mrtvih od koronavirusa u Italiji danas je prešao ukupan broj mrtvih u Kini, koji iznosi 3.245, dok je taj broj u Italiji, s današnjim danom, 3.405.

Samo danas je u Italiji umrlo 427 ljudi, dok ih je zaraženo još 5.322. Ukupan broj slučajeva sada je premašio 41.000, dok je ozdravilo 4.440 ljudi, a u kritičnom stanju je 2.498 ljudi. 

Na društvenim mrežama širi se snimak desetak vojnih vozila u Italiji koji prevoze lijesove u nekoliko krematorija u sjevernom dijelu te pogođene zemlje. Čak 1.640 ljudi je umrlo u Lombardiji, provinciji na sjeveru Italije gdje se nalazi Bergamo, grad iz kojeg je krenuo konvoj jer u krematorijima u Bergamu više nema mjesta za tijela mrtvih. U tom gradu do sada su umrle barem 93 osobe od koronavirusa.

Zbog općeg karantina u Italiji, sprovodi se održavaju bez ceremonije, a najteže je u Lombardiji.

Cijelu situaciju je objasnio i CFB, najveća kompanija za organizaciju sahrana u regiji.  

U normalnom mjesecu imali bismo 120 pokopa. Sada nam je cijela generacija umrla u dvije sedmice. Nikad nismo vidjeli ovakvo nešto i plače ti se od toga - rekao je Antonio Rikardi (Ricciardi), predsjednik CFB-a. 

Prema podacima Reutersa, u svijetu je u srijedu koronavirusom bilo zaraženo više od 204.000 ljudi, dok je broj umrlih premašio 8.700.

Italija je ušla u karantin prije ostalih evropskih zemalja, ali broj zaraženih i dalje raste pa vlada razmatra strožije mjere kojima bi se dodatno ograničilo već strogo ograničeno kretanje na otvorenom. Vlada će produžiti vanredne mjere, škole ostaju zatvorene, kao i mnoge kompanije. Mjere nalažu da je većina trgovina zatvorena najmanje do 25. marta, a škole do 3. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.