PANDEMIJA

Tramp podigao svijet na noge: Lijek protiv koronavirusa uskoro u slobodnoj prodaji

Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu

Donald Tramp. Arhiv

Avaz.ba

19.3.2020

Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli bi zaustaviti koronavirus, objavili su naučnici iz Australije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) izjavio je kako je omogućio da se taj lijek uskoro pojavi u slobodnoj prodaji. Naime, grupa infektologa sa Univerzteta Kvinslanda iz Brisbanea kažu da su dva lijeka koja već postoje pobijedila infekciju COVID-19. 

Klorokin. lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, koronavirus nestao kod zaraženih pacijenata. 

Taj lijek najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra. Zaražene osobe uzimaju ga dvaput dnevno, a on reducira razinu virusa koji cirkulira tijelom. Ima ga na američkom, evropskom i australskom tržištu, a "AbbVie", kompanija koja ga proizvodi, već je donirala pozamašan broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u.

Klorokin, lijek protiv malarije, djeluje zapravo kao vakciona protiv te bolesti koju prenose komarci. On ne liječi bolest već zaustavlja njen razvoj ako se uzme prije, za vrijeme ili nakon što neko posjeti riskantna područja.

Profesor Dejvid Paterson (David), jedan od istraživača sa Univerzitta Kvinsland, nada se da će uspjeti potaknuti ljude u većem broju da se uključe u njihovo istraživanje do kraja mjeseca.

- Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali koronavirus u sebi - rekao je Paterson.


Predsjednik Amerike digao svijet na noge. Arhiv

Dodao je da je prvi val pacijenata, koji je iz Kine, odlično reagirao na lijek protiv HIV-a te da žele sprovesti veliko kliničko istraživanje širom Australije tokom kojeg bi uporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji.

Tramp tvrdi, kako javlja CNN, da bi lijek naziva hidrokriklorokin mogao biti gotovo odmah dostupan za liječenje virusa COVID-19.

Već se neko vrijeme on koristi tako da znamo da ukoliko neće djelovati kako predviđamo, ipak neće nikoga ubiti. Moramo ukloniti svaku nepotrebnu prepreku. I to smo učinili. Imamo dobre rezultate - rekao je Tramp. 

Američki predsjednik je dodao i da se radi o uobičajenom lijeku koji će uskoro biti dostupan na recept za liječenje onih koji su zaraženi koronavirusom.

Ovaj lijek će sve promijeniti - poručio je Tramp koji je danas pozvao i Američku upravu za hranu i lijekove da pojednostavi svoje procese kako bi se ubrzao razvoj terapija usmjerenih na liječenje koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.