ZABRINJAVAJUĆE

Zdravstveni sistem u Španiji pred kolapsom: Zapošljavaju 50.000 radnika

U ovoj državi je registrirano preko 18.000 slučajeva zaraze, te više od 800 mrtvih zbog koronavirusa

Jučer umrlo 66 pacijenata. AFP

Avaz.ba

20.3.2020

Zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa zdravstveni sistem u Španiji je pred kolapsom pa će na posao biti vraćani penzionisani ljekari i medicinske sestre, a zapošljavat će se i studenti zadnje godine medicine te više medicinske škole. Španija ima preko 18.000 slučajeva zaraze, te više od 800 mrtvih zbog koronavirusa.

Ministarstvo zdravstva najavilo je regrutaciju 50.000 novih zdravstvenih radnika. Jučer je broj zaraženih koronavirusom skočio za 4.360, na ukupno 18.077 osoba, čime je Španija druga evropska zemlja po broju oboljelih nakon Italije. 

Jučer je umrlo 66 pacijenata, čime je broj smrtnih slučajeva u Španiji porastao na 833. Među njima i 52-godišnja medicinska sestra u sjevernoj pokrajini Baskiji, koja je postala prvi preminuli zdravstveni radnik, nakon što je šest dana imala simptome. 

Oko 74 miliona građana Španije ne smije izlaziti na ulice. AFP

Oko 74 miliona građana Španije ne smije izlaziti na ulice, od kada je u nedjelju uvedeno vanredno stanje, osim za odlazak na posao, u bolnice, trgovine s hranom, farmacije, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali psa. 

- Dolaze najteži trenuci - rekao je ministar zdravstva Salvador Ila (Illa) na konferenciji za medije.

Niko, međutim, ne može reći koliko će dana još proteći do vrhunca i koliko će aktualna situacija potrajati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.