ČUDNE ODLUKE

Nevjerovatna poruka u vezi s Olimpijskim igrama

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu opetovano ističu da će Igre početi kako je i planirano, 24. jula

Bah: Kao da se ništa ne dešava. Agencije

Avaz.ba

20.3.2020

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) razmatra različite scenarije za Ljetne olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala skoro sva sportska takmičenja širom svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je za "New York Times" predsjednik MOO-a Tomas Bah (Thomas Bach).

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu neprekidno ponavljaju da će Igre početi kako je i planirano - 24. jula. 

Koronavirus, koji se krajem prošle godine pojavio u Kini, do sada je odnio više od 10.000 života širom svijeta, dovevši u pitanje i održavanje Igara.


Otkazivanje Igara uopće nije tema

Ne razmišlja se o otkazivanju Igara. Agencije

No, Bah tvrdi kako MOO čak ni ne razmišlja o otkazivanju Igara.

- Otkazivanje uopće nije tema. Predani smo uspjehu ovih Igara - naglasio je.

MOO je, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.

- Ne znamo kakva će situacija biti. Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga, jer imamo četiri i po mjeseca do početka Igara - dodao je Bah.

U Japan bi trebalo doći više od 600.000 stranaca

- Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom je nesigurnost. Niko vam danas ne može reći šta će biti sutra, za mjesec, a najmanje za četiri mjeseca - istaknuo je.

Japan bi, prema predviđanjima, trebao primiti više od 600.000 stranih gledalaca i sportista na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara i čije su pripreme stajale najmanje 12 milijardi dolara.

No, Bah tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi finansijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga ko sudjeluje i ograničavanje virusa i dalje su glavni ciljevi, napominje predsjednik MOO-a te dodaje kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada. 

- Dvjesto šest nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski palmen svjetlo na kraju tog tunela ...

Olimpijska pobjednica digla glas protiv Baha

U posljednjih nekoliko dana više je sportista, među kojima je i olimpijska pobjednica u skoku sa motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOO da dovodi u opasnost zdravlje sportista insistiranjem na održavanju Igara. 


Olimpijska pobjednica u skoku sa motkom Katerina Stefanidi optužila MOO da dovodi u opasnost zdravlje sportista. Agencije

Bah, bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, izrazio je susjećanje sa sportistima.

- Za svakog sportistu najgora je stvar u pripremama nesigurnost koja mu odvlači pažnju s treninga i priprema. Razgovarao sam u srijedu sa 220 sportista i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja.

- Svi smo u istoj situaciji, cijeli svijet. To je jedinstvena situacija koja iziskuje vanredna rješenja - zaključio je Bah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.