SVIJET

Kad će biti dostupna vakcina protiv koronavirusa?

Mnoga klinička ispitivanja trenutno se provode kako bi se razvili jeftiniji i djelotvorniji testovi za otkrivanje virusa

Vakcina protiv korone bit će dostupna za 12 do 18 mjeseci. Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2020

Multinacionalne kompanije u farmaceutskoj industriji obavezale su se jučer da će za 12 do 18 mjeseci proizvesti vakcinu za koronavirus i da će ona biti dostupna u svim dijelovima svijeta.

Mnoga klinička ispitivanja trenutno se provode kako bi se razvili jeftiniji i djelotvorniji testovi za otkrivanje virusa.

- Čak i ako se proizvede negdje drugo, osigurat ćemo da vakcina bude dostupna svima onima kojima je potrebno u bilo kojem dijelu svijeta - rekao je Pol Stofels, potpredsjednik izvršnog odbora "Johnson & Johnson" na videokonferenciji koju je organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača (IFPMA).

- To je obećanje dala cijela farmaceutska industrija - dodao je.

Administrativne formalnosti, poput odobrenja za distribuciju, mogu se pojednostaviti i ubrzati u ovoj utrci s vremenom, sredstva ne nedostaju, a javno-privatno partnerstvo omogućuje da se smanji finansijski rizik povezan s velikim ulaganjima koja zahtijevaju istraživanje i proizvodnja, rekao je.

- Proživljavamo iznimnu situaciju i industrija će na nju odgovoriti - rekao je Dejvid Riks, predsjednik IFPMA-e.

- Radimo na tri polja: osigurati distribuciju, preusmjeriti postojeću tehnologiju i proizvesti nove lijekove, nove vakcine, nove testove, kojima će se iskorijeniti COVID-19 - dodaje.

- Trebat će 12 do 18 mjeseci da bismo imali vakcinu odobrenu na tržištu - ocijenio je Dejvid Lov, izvršni potpredsjednik Sanofija i čelnik Sanofi Pasteura.

Kada regulatorne agencije odobre formulu, trebat će proizvesti dovoljne količine vakcina i osigurati njegovu dopremu u sve dijelove svijeta.

- Riječ je o milijardama ljudi, golem je to izazov - ističe Lov.

Kako bi uklonili zapreke u proizvodnji i u prijevozu, vlasnici velikih laboratorija pozivaju države da "uvrste farmaceutsku industriju u glavne sektore" privrede, što će zaposlenicima omogućiti dolazak u tvornice.

- Bilo je nekih problema na lokalnom nivou - rekao je Dejvid Riks.

Budući da se zna da za sada nema djelotvorne vakcine ni za jednu vrstu koronavirusa kod ljudi, "većina projekata" za kliničko ispitivanje osuđena je na neuspjeh, upozorava Rajev Venkaja, voditelj odjela za razvoj vakcina u Takedi. Ali, "neki će uspjeti", jer su pokrenuti projekti sveobuhvatni, dodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.