ALARMANTNO

Šef WHO-a upozorio mlade zbog pandemije koronavirusa: Niste nepobjedivi

Četiri hiljade mrtvih u Italiji

Tedros Adhan Gebrejesus. AFP

Al. Ti. / Avaz.ba

21.3.2020

Stotine miliona ljudi širom svijeta "zaključane" su ovog vikenda zbog pandemije koronavirusa, s obzirom na to da se globalna smrtna stopa naglo ubrzala, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila mlade da "nisu nepobjedivi".

Od pandemije koronavirusa širom svijeta je umrlo više od 11 hiljada osoba te je naglo ograničeno kretanje stanovništva, a pritom su zatvorene škole i firme te su milioni morali raditi od kuće.

Samo četiri hiljade mrtvih je u Italiji, koja se smatra najtežim žarištem kada je u pitanju koronavirus. 


Tedros Adhan Gebrejesus. AFP

Iako su posebno ranjivi pred pandemijom koronavirusa stariji i osobe s akutnim i respiratornim oboljenjima, šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus (Ghebreyesus) upozorio je i mlađu populaciju da je itekako ranjiva.

- Danas imam poruku za mlade: niste nepobjedivi. Ovaj virus mogao bi vas sedmicama staviti u bolnicu - ili čak ubiti - rekao je Tedros.

Inače, Kina je u danas, treći dan zaredom, obavijestila da nema novih lokalnih infekcija, a WHO je saopćio da je grad Vuhan, u kojem se virus pojavio krajem prošle godine, ponudio bljesak "nade za ostatak svijeta".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.