PANDEMIJA

Otkriven lijek za koronavirus?

Klinička ispitivanja pokazala su da antimalarijski lijek hidroksihlorohin u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom značajno smanjuje virusnu infekciju

Stručnjaci tvrde: U kombinaciji sa antibiotikom leči u 100 odsto slučajeva. Ilustracija

Avaz.ba

21.3.2020

Grupa naučnika u Marseju, na čelu sa direktorom Infektološke klinike u ovom gradu Didijeom Raulom izvršila je klinička ispitivanja na osnovu kojih su utvrdili da antimalarijski lijek hidroksihlorohin u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom značajno smanjuje virusnu infekciju, a francuske vlasti su odlučile da ova ispitivanja prošire na ostale bolnice da bi se utvrdila njihova efikasnost u širokom obimu. 


Takođe, i poznati srbijanski genetičar doktor Miodrag Stojković oglasio se na Twitteru po pitanju lijeka za koronavirus, riječima koje bude mnogo nade.

- Poslije kineskih i naučnici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata oboljelih od COVID-19 dovodi do izlječenja - nakon 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspješnost je100 posto - napisao je Stojković.

Više o koronavirusu čitajte na ovom linku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.