PANDEMIJA

{UŽIVO} / Svijet u borbi protiv koronavirusa: U Sjevernoj Makedoniji prva žrtva, u Srbiji 34 nova slučaja

Broj zaraženih koronavirusom prešao 300 hiljada

Oporavile se 95.832 osobe. Avaz

Piše: Avaz.ba

22.3.2020

Prema podacima stranice Worldmeters, koronavirusom je do 15 sati zaraženo 318.867 ljudi. Od ovog virusa preminulo 13.676 osoba, su se oporavile njih 96.006.

I dalje je najviše zaraženih u Kini, a potom slijede tri evropske zemlje Italija, Španija i Njemačka. 

18:20 U Srbiji nova 34 slučaja zaraze

Od posljednjeg izvještaja do 18 sati, testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi virus. Opširnije pročitajte ovdje.

16:40 Prva žrtva u Sjevernoj Makedoniji

Јedna 57-godišnja žena preminula je u bolnici u Kumanovu i to je prva žrtva koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji, rekao je ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče. Opširnije pročitajte ovdje.

14:15 Indijci ostali kući

Stotine miliona Indijaca ostalo je kod kuće, poslušavši apel premijera da se samoizoliraju kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, u trenutku kad se broj zaraženih u južnoj Aziji popeo na 1.144. Preminulih nema. 

14:00 Kubanski zdravstveni radnici putuju u Italiju 

Kuba je najavila da je ovaj vikend prvi put poslala brigadu doktora i medicinskih sestara u Italiju da pomognu u borbi protiv novog koronavirusa na poziv najteže pogođene regije Lombardije.

13:45 U Evropi koronavirusom zaraženo više od 150.000 osoba 

Prema zvaničnim podacima, u Evropi je koronavirusom zaraženo više od 150.000 osoba, javlja AFP pozivajući se na medicinske izvore. Opširnije pročitajte ovdje.

13:15 Bivši svjetski prvak stavio luksuzni hotel na raspolaganje 

Trenutna svjetska zdravstvena kriza koju je izazvao koronavirus donijela je i mnoge divne geste podrške iz svijeta sporta. Opširnije pročitajte ovdje.

13:00 Fudbaler Bajerna i njegova supruga donirali milion eura za borbu protiv koronavirusa 

Fudbaler Bajerna iz Minhena Robert Levandovski (Lewandowski) i njegova supruga Ana donirali su milion eura za borbu protiv koronavirusa, prenose agencije. Opširnije pročitajte ovdje.

12:45 U Španiji umrle još 394 osobe 

Španija je danas objavila kako su u toj zemlji od koronavirusa umrle još 394 osobe. Time se ukupan broj umrlih povećao na 1.720 osoba. Španija je, inače, nakon Italije, najteže pogođena zemlja pandemijom koronavirusa. Opširnije pročitajte ovdje.

12:30 Karantinom ne možemo pobijediti koronavirus 

Dežave ne mogu jednostavno zaključati svoje stanovništvo kako bi pobijedile koronavirus, rekao je glavni stručnjak za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije, dodavši da moraju postojati javne zdravstvene mjere kako bi se izbjegla ponovna pojava virusa. Opširnije pročitajte ovdje.

12:15 U Iranu od koronavirusa umrlo još 129 osoba

Iran je danas objavio da je u toj zemlji umrlo još 129 osoba od koronavirusa.  Time je broj umrlih od pandemije koronavirusa skočio na 1.685 osoba. Opširnije pročitajte ovdje.

12:00 Zaražen bivši igrač Mančester junajteda: Prvi slučaj u kineskoj Superligi 

Bivši igrač Mančester junajteda Maruan Felaini (Marouane Fellaini) pozitivan je na koronavirus. Njegov klub Shandon Luneng potvrdio je vijest na svojoj službenoj stranici. Opširnije pročitajte ovdje.

11:45 U Vuhanu četvrti dan zaredom nema novih zaraženih koronavirusom 

Kineski grad Vuhan, u kojem je u decembru izbila zaraza koronavirusom, saopćio je danas da u subotu nisu imali niti jedan novi slučaj zaraze, što je četvrti dan zaredom. Opširnije pročitajte ovdje.

11:30 NBA igrači bit će plaćeni do 1. aprila, a poslije toga… 

NBA klubovi planiraju igračima platiti rate iz ugovora koje stižu na naplatu 1. aprila, ali bi mogli obustaviti naredne isplate, kako bi nadoknadili gubitke za neodigrane utakmice, prenosi ESPN. Opširnije pročitajte ovdje.

11:15 Italija zatvara sve proizvodne aktivnosti koje nisu nužne

Italijanska vlada zatvara sve proizvodne aktivnosti koje nisu nužne u pokušaju da uspori pandemiju koronavirusa, izjavio je kasno premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte). 

Širom svijeta uvedene vanredne mjere - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1


11:00 U Njemačkoj zaraženo 18.610 osoba

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je na 18.610. Samo u posljednja 24 sata ustanovljena je zaraza kod 1.948 pacijenata. Riječ je o skoku od 12 posto. 

10:45 Druga žrtva koronavirusa u Srbiji 

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar objavio je da je u Srbiji još jedna osoba preminula od koronavirusa. Riječ je o 92-godišnjoj ženi. Opširnije pročitajte ovdje

10:30 Lombardija uvodi strožije mjere 

Italijanska regija Lombardija uvela je strožije mjere u naporima da obuzda širenje koronavirusa. Prema novim pravilima objavljenim u subotu navečer, sportske i fizičke aktivnosti na otvorenom, čak i indvidualne, postaju zabranjene. Opširnije pročitajte ovdje

10:15 235 zaraženih u Hrvatskoj 

Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj objavio je da je u ovoj zemlji sada 235 zaraženih koronavirusom.

10:00 Prvi smrtni slučaj od virusa  

Rumunska vlada potvrdila je danas prvi smrtni slučaj od koronavirusa u zemlji, a riječ je o muškarcu od 67 godina koji je bolovao od raka. Ljekari su 18. marta potvrdili da je ova osoba zaražena koronavirusom, a liječen je u bolnici u gradu Krajova, na jugu Rumunije.  

9:45 Mračne prognoze za navijače 

Epidemiolog iz italijanske radne grupe za borbu protiv koronavirusa upozorava da će vjerovatno biti nemoguće da publika prisustvuje fudbalskim utakmicama prije oktobra. Opširnije pročitajte ovdje

9:30 U Crnoj Gori 16 zaraženih koronavirusom 

U Crnoj Gori potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa, čime se ukupan broj povećao na 16 zaraženih. Opširnije pročitajte ovdje.  

9:15 Raste broj zaraženih u Južnoj Koreji

Južna Koreja je prijavila 98 novih slučaja koronavirusa. 

9:00 Kabul prijavio još 10 novih slučajeva 

Afganistan je danas prijavio 10 novih slučajeva infekcije koronavirusom dok su vlasti ograničile kretanje civila u ovoj ratom pogođenoj zemlji, rekli su zvaničnici. Opširnije pročitajte ovdje

8:45 U Srbiji novih 17 slučajeva zaraze 

U Srbiji je registrirano 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih sada 188, najnoviji su podaci Ministarstva zdravlja Srbije. Opširnije pročitajte ovdje

8:30 Izvještaji obavještajnih agencija SAD iz januara upozoravali na pandemiju 

Američke obavještajne agencije izdavale su zlokobna, tajna upozorenja u januaru i februaru o globalnoj opasnosti od koronavirusa, dok su američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i zakonodavci umanjivali prijetnju i nisu poduzeli potrebne mjere koje bi usporile širenje virusa. Opširnije pročitajte ovdje

8:15 Norveška uskoro šalje pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević najavio je da će Norveška vrlo brzo poslati značajnu pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa. Opširnije pročitajte ovdje

8:00 Raste broj novozaraženih u Turskoj

Broj umrlih od koronvirusa u Turskoj u posljednja 24 sata se s devet povećao na 21, a broj utvrđenih slučajeva zaraze je skočio na 947, objavio je turski ministar zdravstva. Opširnije pročitajte ovdje

Raste broj novozaraženih u svijetu. Agencije

 

7:45 U Kini 46 novih slučajeva

U Kini je zabilježeno 46 novih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj slučajeva koronavirusa u Kini povećan je na 81.054, uz 3.261 smrtni slučaj. Provincija Hubej, gdje se epidemija prvi put pojavila krajem prošle godine, saopćila je da četvrti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze. 

7:30 Amerika odobrila brze testove na koronavirus  

Američka Administracija za lijekove i hranu (FDA) odobrila je korištenje brzih testova na koronavirus, kojima je moguće ustanoviti prisustvo COVID-19 za oko 45 minuta, saopćio je proizvođač testova, kompanija "Cepheld" iz Kalifornije. 

7:15 Četiri člana iste porodice umrla od koronavirusa 

Četiri člana iste porodice umrla su od koronavirusa u Nju Džerziju, u Sjedinjenim Američkim Državama javlja BBC. Još troje njihovih rođaka je u bolnici. Opširnije pročitajte ovdje.   

7:00 Rusija šalje stručnjake i opremu u Italiju 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je spremnost Rusije da pruži potrebnu pomoć na operativan način i iznio je konkretne pojedinosti u vezi s tim u telefonskom razgovoru s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte). Opširnije pročitajte ovdje

6:50 Od večeras policijski sat u Federaciji 

Uveden je policijski sat i u Federaciji. Tu odluku sinoć je na telefonskoj sjednici donio Federalni štab civilne zaštite. Uvođenje policijskog sata počinje večeras od 18 do 5 sati. Opširnije pročitajte ovdje

6:40 Policijski sat u RS 

Na području Republike Srpske sinoć je u 20 sati na snagu je stupila zabrana kretanja za sve osobe koja traje do 5 sati ujutro.Zaključak o zabrani kretanja donio je Štab za vanredne situacije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zabrana će trajati do 30. marta, a nepoštivanje će biti kažnjavano. Opširnije pročitajte ovdje

6:30 Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Bosni i Hercegovini 

Jučer je zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je imala hroničnih problema. U BiH je trenutno 94 zaraženih. Opširnije pročitajte ovdje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.