PANDEMIJA

Zašto su Rusi do sada izbjegli veće probleme s koronavirusom

Rusija bilježi rast broja zaraženih, ali ni blizu kao ostale zemlje

U Rusiji zaraženo 438 slučajeva. Ilustracija

Avaz.ba / Srna

23.3.2020

Rusija sa 146 miliona stanovanika ima daleko manje zvaničnih slučajeva koronavirusa od mnogih zemalja koje su deset puta manje. Uprkos skepticima koji tvrde da Moskva krije pravi broj, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) hvale rusku prevenciju i pravovremeno zatvaranje granica.

CNN prenosi da je ruska strategija, očito, donijela rezultat. Rusija bilježi rast broja zaraženih, ali ni blizu kao ostale zemlje.

Činjenica je da je Rusija vrlo rano krenula u borbu sa potencijalnom pandemijom. Čitava kopnena granica s Kinom, duga 4.200 kilometara, zatvorena je još 30. januara, a duž nje postavljene su zone karantina.

Prije sedam dana, ruski lider Vladimir Putin naredio je zatvaranje svih granica, preko kojih sada mogu prijeći samo ruski državljani.

Rusija je počela testiranja od kraja januara, uslijedila je izolacija oboljelih, utvrđivanje s kim su bili u kontaktu, socijalno distanciranje - sve mjere koje je WHO preporučio.

"Rospotrebnadzor", ruska agencija za nadzor potrošača i dobrobit građana, objavila je da je napravila ukupno 156.000 testova na koronavirus,  što je neuporedivo više od, recimo, Sjedinjenih Američkih Država.

Kod nekih Rusa i u inozemstvu, ipak, postoji skepsa jesu li zvanični podaci fabricirani ili stvarni.

Neki naučnici upozorili su da Rusi koriste isključivo test koji proizvodi firma "Vektor" iz Novosibirska te da je on mnogo manje osjetljiv od ostalih testova.


Kod nekih Rusa i u inozemstvu, ipak, postoji skepsa jesu li zvanični podaci fabricirani ili stvarni. Ilustracija

Ali, ruskI ured WHO-a tvrdi da je riječ o proizvodu koji je upravo WHO odobrio i stavio na popis testova na koronavirus.

Djelatnici WHO-a u Rusiji napominju da je zataškavanje - nemoguće.

Kad bi vlasti zaista zataškavale brojke i vodila žrtve virusa kao umrle od plućnih bolesti ili gripe, onda bi se negdje vidio povećan broj umrlih od nekih drugih bolesti, naprimjer zbog respiratornih problema ili plućnih bolesti, a toga nema.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da su zvanični podaci - potpuno tačni.

- Vlada možda nema potpune informacije iz dva razloga. Prvi je što ljudi kriju da su bolesni i da imaju probleme, a druga mogućnost je da ljudi, jednostavno, ni sami ne znaju od čega boluju, a period inkubacije je vrlo dug.

Ali, sve druge informacije koje su vlada i ministarstvo zdravlja objavili, potpuno su tačne i istinite - potvrdio je Putin.

Rusija do jutros, 23. marta, bilježi 438 slučajeva, a jedna osoba je do sada podlegla zarazi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.