IZVJEŠTAJ

Objavljene upute za sprječavanje širenja koronavirusa u zatvorima

Da bi djelotvorno odgovorile na širenje bolesti Covid-19 u zatvorima, nacionalne vlasti moraju primijeniti sistem suvremene koordinacije

Upute za sprječavanje širenja koronavirusa u zatvorima. Agencije

Avaz.ba

23.3.2020

Da bi spriječio širenje koronavirusa u kaznenim ustanovama, evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je mjere kao što su ograničen broj posjeta zajedno sa mjerenjem temperature i karantinom.  

Napori u borbi protiv širenja bolesti mogli bi biti uzaludni ako se ne budu poštovale mjere za suzbijanje epidemije u zatvorima. Uhapšeni mogu biti osjetljiviji na epidemiju koronavirusa od ostatka stanovništva zbog uvjeta u kojima žive - piše organizacija u izvještaju koji ima tridesetak stranica. 

Oni preporučuju da se ograniči pristup osoblja i posjetitelja koji nisu iz užeg porodičnog kruga te mjerenje temperature svima koji ulaze u ustanovu. 

U zatvorima se, podsjeća WHO, moraju poštovati prava svake osobe i primjenjivati sve javnozdravstvene mjere bez ikakve diskriminacije. Svaka odluka o smještanju zatvorenika u karantin mora se temeljiti na medicinskim razlozima, navodi organizacija. 

Da bi djelotvorno odgovorile na širenje bolesti Covid-19 u zatvorima, nacionalne vlasti moraju primijeniti sistem suvremene koordinacije koji ujedinjuje sektore zdravstva i pravosuđa, brine za informiranje zatvorskog osoblja i garantira poštovanje svih ljudskih prava svakoj osobi u kaznionicama - dodaje WHO Europa. 

Sve detalje o koronavirusu pronađite na ovom linku:

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.