PANDEMIJA

Italiji potrebno 90 miliona maski

Veliki broj zaraženih doktora

Nedostaju maske italijanskim medicinarima. AFP

Fena

24.3.2020

U italijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 ljekara zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sistem koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa. Kada se ubroje medicinske sestre, tehničari i drugi zaposlenici bolnice, petina zaposlenika bolnice pozitivna je na koronavirus, rekla je direktorica bolnice Danijela Ferari (Daniela Ferrari). 

Oni i zdravstveni radnici poput njih gotovo su sigurno širili virus a da to nisu ni znali prije nego im je zatrebalo liječenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju naučnici i ljekarski sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među porodičnim ljekarima i u domovima penzionera, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena.

- Na kraju smo snaga - rekao je doktor Romano Paoluči (Paolucci), koji je u penziji, ali se vratio na posao kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Kremone, jednom od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

- Nemamo dovoljno resursa i posebno osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolijevati - rekao je on.


Nedostaju maske kod italijanskih medicinara. AFP

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dvije bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama prije uvođenja strogog karantina.

Šef vladinog kriznog štaba za pandemiju koronavirusa rekao je da Italija treba 90 miliona maski na mjesec i da je „aktivirala sve moguće kanale” da ih nabavi.

- Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, „proizvodi se na dalekim mjestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje - rekao je Domeniko Arkuri (Domenico Arcuri) za državnu televiziju u nedjelju.

Guverner Lombardije Atilijo Fontana (Attilio Fontana) rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri miliona maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposlenici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mjere za zaštitu zaposlenika.

Sve o borbi protiv koronavirusa čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.