KORONAVIRUS Odluku o tome već je potpisao predsjednik Vlade

Slovenija od ponoći na granici s Austrijom uvodi kontrolne tačke

Strani državljani koji samo prolaze kroz Sloveniju, za ulazak će trebati odgovarajuću potvrdu da nisu pozitivni na koronavirus, i to ne stariju od tri dana

Avaz.ba

Kacin: Dopuštat će se hitni te humanitarni prijelazi

Foto: Ilustracija


Slovenija će od ponoći na granici s Austrijom početi kontrolu putnika zbog opasnosti od prijenosa koronavirusa, sličnu onoj koju već provodi na nekim graničnim prijelazima s Italijom, najavio je u utorak portparol Kriznog štaba Jelko Kacin. 

Odluku o tome već je potpisao predsjednik Vlade Slovenije, a nadzor će se provoditi na 13 kontrolnih tačaka, nekadašnjih graničnih prijelaza s Austrijom, kazao je Kacin, dodavši da primjena odluke počinje u ponoć u noći na srijedu.

Strani državljani koji samo prolaze kroz Sloveniju, za ulazak će trebati odgovarajuću potvrdu da nisu pozitivni na koronavirus, i to ne stariju od tri dana, a mjerit će im se i tjelesna temperatura, koja ne smije prelaziti 37,5 stepeni.

  • Jelko Kacin

    Jelko Kacin

    Foto: Agencije


Osim toga, pri pregledu ne smiju imati vidnih znakova oboljenja gornjih respiratornih organa, naveo je Kacin.

Spomenuta odredba ne odnosi se na slovenske državljane koji se vraćaju u domovinu, a koji imaju drugi režim, kao i dvovlasnici, odnosno slovenski ili austrijski državljani, koji imaju zemlju na drugoj strani granice.

- Dopuštat će se hitni te humanitarni prijelazi te transport roba u tranzitu u konvojima - pojasnio je Kacin. 

Više o koronavirusu čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

NA VRH

Podijeli članak na