BIH

U Cazinu uspostavljen veliki izolatorij

Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sada, ne ostavlja se za poslije

U cazinskoj Sportskoj dvorani je napravljen izolatorij. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2020

Organizacija oko prevencije i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusa u gradu Cazinu krenula je mnogo ranije nego kod svih ostalih u okruženju, navode u saopćenju iz Općine Cazin.

Zbog izloženosti samoj granici s Evropskom unijom i velikom broju Krajišnika koji žive i rade na području zapadne Evrope, Krizni štab formiran je prije više od petnaest dana i u svakodnevnom je zasjedanju. Više od tri stotine povjerenika Civilne zaštite pokrivaju svako naselje i svaki zaselak, svi resursi su usmjereni u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij. Za manje od 24 sata u cazinskoj sportskoj dvorani napravljen je izolatorij kojim će, u slučaju pojave većeg broja oboljelih, upravljati cazinski Dom zdravlja.

Iako ovdje još nema nijedan registriran slučaj zaraženih koronavirusom, ali je samoizolacija naložena za 903 osobe, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa. Među njima je i uspostava velikog izolatorija, u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice, od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu propratnu medicinsku opremu, kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad, ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagirali i jučer u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu civilne zaštite, a danas oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da u gradu Cazinu imamo na raspolaganju izolatorij i nadamo se, ako Bog da, da neće trebati - kaže gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, osigurani su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji, poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin, dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Ipak, u ovom trenutku je najjača i najveća nada da neće biti potreban i da će ostati kao odlično izvršena obaveza ove lokalne zajednice - kazali su iz Općine Cazin.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.