PANDEMIJA

U Kaliforniji prvi smrtni slučaj maloljetne osobe zaražene koronavirusom

Vlasti pozvale na poštivanje sigurnosnih uputa

U Kaliforniji prvi smrtni slučaj maloljetne osobe zaražene koronavirusom. AFP

Fena

25.3.2020

Kalifornijske vlasti u utorak su pozvale mlade da poštuju sigurnosne upute u borbi s novim koronavirusom nakon smrti mlade osobe blizu Los Anđelesa koja je prva poznata žrtva Covida-19 među mladima na američkom tlu.

Sanitarne vlasti losanđeleskog okruga izvijestile su o tri nova smrtna slučaja od Covida-19, među kojima je "osoba mlađa od 18 godina" koja je živjela u Lankasteru, četrdesetak kilometara sjeverno od glavnog grada Kalifornije. 

To je prvi poznati slučaj smrti neke mlađe osobe od koronavirusa na američkom tlu, navodi AFP. Iste sanitarne vlasti su u kasnijem saopćenju ipak istaknule da savezni stručnjaci još moraju potvrditi uzrok smrti. 

- Iako prvi testovi daju pozitivan rezultat na Covid-19, slučaj je složen i možda postoji drugo objašnjenje za ovu smrt - ističe losanđeleski okrug. 

Mlade je upozorio i gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti (Eric Garcetti) 

- Mladi, i vas se ovo tiče. Znajte da vaše ponašanje može spasiti nečiji život, a može i nekoga koštati života. A taj život može biti vaš - upozorio je Garseti na konferenciji za novinare.

Ne zna se tačno koliko je mlada osoba imala godina ni kojeg je spola, gradonačelnik je govorio o "zdravoj mladoj osobi".

Koronavirus napada i mlade. Ilustracija

Kalifornijski guverner Gavim Njusom (Newsom) je istaknuo da ova smrt mora svakog urazumiti i potaknuti da poštuje pravilo "socijalne distance" koje je naredio za čitavu saveznu državu. 

Polovina slučajeva zabilježenih u Kaliforniji su ljudi od 18 do 49 godina - istaknuo je Njusom.  

Stručnjaci misle da Covid-19 rijetko poprima teži oblik kod djece i jako ih je malo umrlo od početka pandemije.

Covid-19 ne razlikuje ljude po dobi, rasi ili imovinskom stanju i ovo što trenutno vidimo na mjestima kao što je Njujork govori nam na što moramo biti spremni - rekla je čelnica službe za javno zdravstvo okruga Barbara Ferer (Ferrer). 

Kalifornijske vlasti su proglasile karantin za Los Anđeles i za čitavu saveznu državu, uz naredbu o prekidu svih djelatnosti koje nisu životno važne i preporuku da se putuje samo ako je to krajnje nužno.

- U posljednjih 48 sati zabilježeno je 256 novooboljelih od koronavirusa -  objavile su sanitarne vlasti losanđeleskog okruga. 

Time se broj slučajeva potvrđenih u laboratoriju na tom području penje na 662, među kojima je samo deset maloljetnika.

Sjedinjene Američke Države u utorak navečer imale su 780 umrlih i više od 54.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, objavio je "Univerzitet John Hopkins", referentna ustanova na tom polju.  

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.