VELIKA BRITANIJA

Advokati upozoravaju: Asanžu prijeti opasnost od zaraze koronavirusom

Ročište bi se trebalo nastaviti 18. maja, ali moglo bi biti i odgođeno

Asanž: Amerikanci traže izručenje. Fena

E. J. / Avaz.ba

25.3.2020

Advokati osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) tražit će od britanskog suda da mu odobri kauciju da bi se branio sa slobode, tvrdeći da mu u zatvoru prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Kampanja "Ne izručite Asanža" objavila je da će pravnici upozoriti sud da bi zatvori mogli postati "epicentri za širenje Covida-19 zbog prenapučenosti i sklonosti virusa da se širi u zatvorenim sredinama". Masimo Morati (Massimo Moratti), zamjenik direktora istraživanja u evropskom uredu „Amnesty Internationala“, rekao je da sud mora pomno razmotriti tvrdnje Asanžovih advokata. 

Kraljevski sud u Londonu odgodio je 27. februara razmatranje američkog zahtjeva za izručenje Asanža. Ročište bi se trebalo nastaviti 18. maja, ali moglo bi biti i odgođeno zbog pandemije koronavirusa, prenosi Fena.

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je australskog državljanina Asanža (48) optužilo da se udružio s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Čelzi Mening (Chelsea Manning) kako bi protuzakonito objavio američku tajnu dokumentaciju 2010. godine.

Asanžovi advokati tvrde da njegovo izručenje treba blokirati prema britanskom zakonu, jer ga Vašington progoni zbog "političkih razloga".

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.