SVIJET

Ministrica poljoprivrede Njemačke: Prijeti nestašica voća i povrća

Ono što se ne sije, ne sadi, ne žanje, transportira, na kraju će nedostajati u snabdijevanju stanovništva, izjavila je ministrica

Julija Klekner. Agencija

Avaz.ba

25.3.2020

U jeku pandemije koronavirusa, ministrica poljoprivrede Njemačke Julija Klekner (Julia Klöckner) upozorila je da bi od maja mogla vladati nestašica određenih namirnica, a to se posebno odnosi na voće i povrće.

Klekner spiskom mjera želi spriječiti prijeteće nestašice i u pismu vladajućim partijama zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju. 

- Lanac snabdijevanja namirnicima moramo održati netaknutim. Ono što se ne sije, ne sadi, ne žanje, transportira, na kraju će nedostajati u snabdijevanju stanovništva - izjavila je ministrica.

Ukazala je na to da će tržište od maja imati probleme ako se ne bude sijalo povrće.

Stepen našeg samosnabdijevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 posto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata - objasnila je Klekner. 

Dodala je i da Njemačkoj prijeti ogroman problem s nedostatkom radne snage, što će imati posljedice po proizvodnju. Njemačkoj u martu, prema pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je taj problem riješiti, napisala je.

Sve o koronavirusu čitajte na linkuhttps://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Julija Klekner. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.