INOVACIJE

Katalonci ne čekaju pomoć, smislili kako praviti svoje respiratore

Očekuje se da bi krajem sedmice trebala početi isporuka bolnicama

Prve procjene govore o proizvodnji između 50 i 100 takvih uređaja dnevno. Mreže

Avaz.ba

25.3.2020

Katalonija je krenula u proizvodnju respiratora namijenjenih za korištenje u jedinicama intenzivne njege. Zajednički napori javnih i privatnih institucija i korištenje 3D printera već su doveli do izrade prototipa, a proizvodnja je krenula u ponedjeljak. Prve procjene govore o proizvodnji između 50 i 100 takvih uređaja dnevno, a očekuje se da bi krajem sedmice trebala početi isporuka bolnicama. 

Tim ljekara i stručnjaka već je testirao respirator na umjetnim plućima u bolnicama Clínic de Barcelona i Parc Taulí u Sabadellu. S obzirom na uspješne rezultate testiranja, donesena je odluka o početku proizvodnje.

Proizvodni kapacitet između 50 i 100 jedinica dnevno mogao bi biti dostignut već sljedeće sedmice, iako proizvođači očekuju i da bi mogli premašiti te brojke nakon što se povežu s više firmi koje su u mogućnosti izvesti montažu dijelova proizvedenih 3D ispisom.

Respirator je nazvan “Leitat 1”, a njegov dizajn i komponente znatno su pojednostavljeni kako bi se olakšale proizvodnja i montaža.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.