NJEMAČKA

Bh. trener u Bajernu: Naši su napravili sijelo u Minhenu pa platili kaznu od 2.500 eura

U gradu je sve normalno, radi skoro sve

Tomić: Rukomet na čekanju. Facebook

Piše: J. J. / Avaz.ba

25.3.2020

Koronavirus paralizirao je cijeli svijet pa i sportska takmičenja širom planete. Lige se ne igraju, stadioni i dvorane zjape prazni i svi s nestrpljenjem iščekuju kada će se okončati pandemija i život vratiti u normalan kolosijek. 

Zvjezdan Tomić, rukometni trener iz Tuzle, već godinama je član Bajerna iz Minhena. Nedavno je, pored muškog, preuzeo i vođenje ženskog tima bavarskog giganta, a u kratkom razgovoru prenio nam je kako iz minhenske perspektive izgleda borba s koronavirusom. 

- Ženska ekipa je prva na tabeli, a muška u sredini. Ova situacija donijela nam je da smo prekinuli trenažni proces još 11. marta. Zvanično smo na pauzi do 19. aprila, ali nemamo informacije za dalje. Rukometašice i rukometaši individualno treniraju u svojim kućama, šalju videoklipove, a ponekad pravimo videokonferencije. Što se tiče odgovornosti, tu nema problema. Čim su donesene odluke, svi ih se maksimalno pridržavamo - objašnjava Tomić.

Kad je riječ o situaciji na ulicama Minhena, interesiralo nas je kako se u doba pandemije ponašaju Nijemci. Imaju li velike restrikcije i stroge mjere kretanja.

Minhen: Mnogi poštuju mjere. Twitter

- U gradu je sve normalno, radi skoro sve, s tim da restorani mogu samo dostavljati ili možeš uzeti za ponijeti. Prodavnice od sedam do devet rade za rizične grupe, poslije, isto, nema pretrpavanja korpi i slično. Evo, upravo sam se vratio iz prodavnice, normalna kupovina i završio sam za 10 minuta. Vidim po ulici da je pojačana policijska kontrola. Uglavnom provjeravaju privatne automobile - kaže bh. trener.

U Minhenu nema policijskog sata kao kod nas, ali se građani pridržavaju uputa da se ne kreću bez potrebe. Također se ne okupljaju u grupe. Ipak, ima i izuzetaka, ali njima slijedi kazna.

- Prvih dana su samo opominjali, a za vikend sam čuo da su neki naši napravili sijelo. Komšije su ih prijavile policiji, koja im se izvinila, objasnila da to ne smiju raditi i naplatila kaznu od 2.500 eura - ističe trener Bajerna te zaključuje:

- Veliki pozdrav za moju Tuzlu, Bosnu i čuvajte se, ljudi! Nemojte izlaziti ako ne morate. Preživjeli smo rat, ovo nije ništa za nas!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.