KORONAVIRUS Neophodan potez

Slovenija šalje vojsku na granicu s Hrvatskom

Aktivaciju vojske podržavaju i predsjednik države Borut Pahor i Vlada premijera Janeza Janše

Avaz.ba
25.03.2020 15:17

U Sloveniji još nema oboljelih migranata

Foto: Agencije

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs izjavio je da će uključivanje slovenske vojske na granici s Hrvatskom biti nužno, kako zbog ilegalnih migracija tako i zbog opterećenosti policije dodatnim zadaćama u vrijeme pandemiološke krize. 

Aktivirati vojsku za čuvanje naše južne granice bit će nužno u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa, kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Za aktivaciju zakonskog člana koji bi vojsci dao neke policijske ovlasti i mogućnost da štiti granicu potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Zato je Hojs kazao da će se idućih dana sa zastupničkim klubovima opozicije sastati kako bi ih uvjerio da je taj postupak neophodan. 

Rekao je da aktivaciju vojske za zadaće na granici podržavaju i predsjednik države Borut Pahor i Vlada premijera Janeza Janše, pa vjeruje da će se potrebna većina u parlamentu dobiti, a vojska bi te vanredne ovlasti dobila na tri mjeseca, odnosno za trajanja krize s koronavirusom.

  • Aleš Hojs
    Aleš Hojs Foto: Agencije

Hojs je pojasnio je da je slanje vojske na granicu u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa neophodna, kako zbog pojačanih migracija tako i zbog sve većeg obima poslova koji u epidemiji policiju čekaju u unutrašnjosti države.

- U Sloveniji još nemamo oboljelih migranata, ali je broj zatečenih ilegalnih migranata u Sloveniji na početku ove godine za 70 posto veći nego lani. U BiH je šest hiljada migranata, ne znamo ni gdje se nalaze ni jesu li zaraženi koronavirusom. Zato je zaštita naše južne granice jedan od prioriteta vlade u sadašnjem trenutku - kazao je Hojs, dodavši da je u vrijeme krize s koronavirusom glavna zadaća Vlade zaštititi slovenske državljane.

Vojsku je potrebno poslati za čuvanje granice kako bi se rasteretila policija, koja će mnogo više obveza u epidemiji koronavirusa imati u unutrašnjosti države i na granici s Italijom i Austrijom, ocijenio je Hojs.

Kako bi se zaštitila policija u sljedećem razdoblju, kako bi u svakom trenutku raspolagala sa svježim potrebnim snagama za intervencije koje mogu uslijediti u vrijeme epidemije, jedan dio policajaca trenutno koristi plaćeni godišnji odmor kod kuće, a ostali su raspoređeni po smjenama, ilustrirao je reorganizaciju rada policijskih snaga. 

Više o koronivirus čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Komentari

NA VRH