SVIJET

Kineska pokrajina Hubei nije više u karantinu, život se vraća u normalu

Karantin u centru pokrajine Vuhanu bit će ukinut 8. aprila

U Vuhanu ima znakova da se život počinje vraćati u normalu. Ilustracija

Avaz.ba

25.3.2020

Život u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru epidemije koronavirusa, počeo se u srijedu vraćati u normalu nakon dva mjeseca karantina: prometne kontrole su ukinute, građevinski radovi se nastavljaju i ljudi ponovno autobusima i vozovima putuju preko donedavno zatvorenih granica.

Matična Kina u utorak je, također, zabilježila smanjenje broja novozaraženih na 47, a svi su bili putnici koji su se vraćali kući, dok je dan ranije prijavljeno 78 novih slučajeva infekcije.

Hubei, centralna pokrajina, u kojoj živi skoro 60 miliona ljudi, objavila je u utorak da u ponoć ukida ograničenja za putovanja.

Karantin u centru pokrajine Vuhanu bit će ukinut 8. aprila, što će biti prekretnica u kineskom ratu protiv epidemije s obzirom na to da Peking prebacuje fokus na zaustavljanje širenja uvezenih slučajeva zaraze i ponovno pokretanje privrede.

I u Vuhanu ima znakova da se život počinje vraćati u normalu.

Radnici sa zaštitnim maskama radili su na mostu, jer su građevinski radovi nastavljeni, a građani su, mašući sa prozora, pozdravljali medicinski tim koji se pripremao da napusti grad.


Natrag na posao

Vlada Hubeija u srijedu je kazala radnicima koji su bili u karantinu kod kuće, da se mogu vratiti na posao čim to bude moguće.

Sekretar Komunističke partije Hubeija Đing Đong rekao je da će vlada nastaviti ulagati velike napore kako bi spriječila novi skok infekcija kada se poveća kretanje stanovništva.

Putnici koji dolaze u Sijaning, kontroliraju se trideset minuta i moraju pokazati zdravstvene kodove na svojim mobitelima, koji dokazuju da u posljednjih 14 dana nisu bili u visokorizičnim područjima.

Zbog sve veće zabrinutosti zbog uvezenih slučajeva, željeznički radnici i policija  upozoravaju da se oni koji su doputovali iz inozemstva, moraju identificirati.

- Ako se ne prijavite, ionako ćemo vas pronaći - rekao je jedan policajac.



Vrše se provjere

Iako karantin u Hubeiju popušta, stroge mjere za kontrolu uvezenih infekcija i dalje su na snazi. Vlada Hubeija kazala je da svako ko dolazi u pokrajinu iz inozemstva, mora obavijestiti vlasti o svojoj medicinskoj i putničkoj historiji dva dana prije putovanja.

Kako bi se spriječio skok broja uvezenih slučajeva, Kina uvodi strožija pravila za karantin i provjere svih međunarodnih putnika.

Peking je već skrenuo letove u druge gradove, u kojima će se putnici provjeravati i smještati u karantin. 

Novi uvezeni slučajevi u Pekingu, Guangdongu i Fuđijanu u padu su, iako su dnevni podaci o novim uvezenim infekcijama porasli na rekordnih 19 slučajeva u finansijskom središtu Šangaju.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u matičnoj Kini bio je u utorak 81.218, sa 474 uvezene infekcije.

Umrla je ukupno 3.281 osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.