SVIJET Netačno informiranje u vrijeme pandemije virusa COVID-19

Pompeo: G7 konstatirala kinesku kampanju dezinformiranja

Vašington optužuje Kinu zbog netransparentnosti na početku epidemije koronavirusa i da je tako dozvolila da se virus proširi svijetom

Avaz.ba

Pompeo je rekao da nije vrijeme za optužbe, vrijeme je za rješavanje ovog svjetskog problema

Foto: Ilustracija


Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 konstatirala je danas kinesku kampanju dezinformiranja o novom koronavirusu, izjavio je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

- Komunistička partija Kine predstavlja veliku prijetnju po naše zdravlje i naš način života, kao što je to epidemija jasno pokazala - rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu, nakon virtuelnog sastanka s kolegama iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Vašington optužuje Kinu zbog netransparentnosti na početku epidemije koronavirusa i da je tako dozvolila da se virus proširi svijetom.

Ministri vanjskih poslova G7 sastali su se uoči virtuelnog samita G20 glavnih svjetskih sila, na kojem će učestvovati i američki i kineski lideri.

Pompeo je rekao da nije vrijeme za optužbe, vrijeme je za rješavanje ovog svjetskog problema.

- Očajnički želimo da radimo sa svim zemljama svijeta, uključujući Kinu, da pronađemo rješenja kako bi što više ljudi ostalo živo i da potom obnovimo našu privredu, koju je uništio virus iz Vuhana - dodao je šef američke diplomatije.

Pompeo je kazao da je svaka nacija koja je bila na jutrošnjem sastanku, duboko svjesna kampanje dezinformiranja u kojoj je angažirana Komunistička partija Kine. 

NA VRH

Podijeli članak na