HANTAVIRUS Preminuo neidentificarani pacijent

Pod kožu ovo više ne može: Prijeti li svijetu nova pošast i imamo li razloga za brigu

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus rijetko javlja na Zapadu, ali da je procent smrtnosti od te bolesti skoro 38 posto

Piše: Avaz.ba

Virus se prenosi na ljude isključivo sa pacova i miševa

Foto: Ilustracija


Tijelo muškarca koji se srušio i umro u autobusu u Kini, u provinciji Junan, hitno je testirano na koronavirus. Analiza je, međutim, pokazala da je taj čovjek bio pozitivan na mnogo smrtonosniji virus, koji, kako navode eksperti, nije direktno povezan s koronavirusom, ali imaju skoro iste simptome, prenosi Sputnjik. 

Kineski državni mediji prenijeli su da je za sada neidentificirani muškarac iz provincije Junan preminuo u linijskom autobusu kojim je putovao na posao u provinciji Šandong. 

Državni servis na engleskom "Global Times" prenosi da je preminuli bio pozitivan na hantavirus, a da su i ostala 32 putnika, također, odmah testirana, ali ne navodi nikakve druge detalje.

Mogućnost da se iz Kine svijetom proširi potpuno novi virus u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije COVID-19 i počinju da ukidaju stroge mjere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama. 

Hešteg #hantavirus pojavljivao se u skoro svim "trending listama" na internetu od ponedjeljka, ali su eksperti brzo reagirali saopćenjima u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u rijetkim slučajevima prenosi među ljudima.

Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. stoljeća, tokom američko-korejskog rata, u rejonu rijeke Hanta. Prenosi se na ljude isključivo sa pacova i miševa, i to u slučaju kad ljudi u svoj organizam unesu tjelesne tečnosti glodara. Prenošenje s čovjeka na čovjeka je veoma rijedak slučaj - objavila je na Twitteru švedska naučnica Sumaja Šaik, uz napomenu: 

- Molim vas da ne paničarite, osim ako ne planirate da jedete pacove! 

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus rijetko javlja na Zapadu, ali da je procent smrtnosti od te bolesti skoro 38 posto.

NA VRH

Komentari