HANTAVIRUS

Pod kožu ovo više ne može: Prijeti li svijetu nova pošast i imamo li razloga za brigu

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus rijetko javlja na Zapadu, ali da je procent smrtnosti od te bolesti skoro 38 posto

Virus se prenosi na ljude isključivo sa pacova i miševa. Ilustracija

Avaz.ba

25.3.2020

Tijelo muškarca koji se srušio i umro u autobusu u Kini, u provinciji Junan, hitno je testirano na koronavirus. Analiza je, međutim, pokazala da je taj čovjek bio pozitivan na mnogo smrtonosniji virus, koji, kako navode eksperti, nije direktno povezan s koronavirusom, ali imaju skoro iste simptome, prenosi Sputnjik. 

Kineski državni mediji prenijeli su da je za sada neidentificirani muškarac iz provincije Junan preminuo u linijskom autobusu kojim je putovao na posao u provinciji Šandong. 

Državni servis na engleskom "Global Times" prenosi da je preminuli bio pozitivan na hantavirus, a da su i ostala 32 putnika, također, odmah testirana, ali ne navodi nikakve druge detalje.

Mogućnost da se iz Kine svijetom proširi potpuno novi virus u trenutku kad se ta zemlja, kao i okolne države, teško oporavljaju od epidemije COVID-19 i počinju da ukidaju stroge mjere izolacije, izazvala je pravu paniku na društvenim mrežama. 

Hešteg #hantavirus pojavljivao se u skoro svim "trending listama" na internetu od ponedjeljka, ali su eksperti brzo reagirali saopćenjima u kojima se navodi da nije u pitanju nikakav novi virus, već odavno poznata bolest, koja se samo u rijetkim slučajevima prenosi među ljudima.

Hantavirus se prvi put pojavio pedesetih godina 20. stoljeća, tokom američko-korejskog rata, u rejonu rijeke Hanta. Prenosi se na ljude isključivo sa pacova i miševa, i to u slučaju kad ljudi u svoj organizam unesu tjelesne tečnosti glodara. Prenošenje s čovjeka na čovjeka je veoma rijedak slučaj - objavila je na Twitteru švedska naučnica Sumaja Šaik, uz napomenu: 

- Molim vas da ne paničarite, osim ako ne planirate da jedete pacove! 

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) navodi na svom portalu da se hantavirus rijetko javlja na Zapadu, ali da je procent smrtnosti od te bolesti skoro 38 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.