KORONAVIRUS

CNN: Tramp je popularniji nego ikada, ali to uopće ne čudi

U novoj Gallupovoj anketi 49 posto Amerikanaca odobrava što Tramp radi kao predsjednik

Tramp: Popularniji nego ikada. Agencije

Avaz.ba

25.3.2020

U svojoj analizi CNN navodi da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp popularniji nego ikada. 

- Evo jedne nepobitne činjenice - predsjednik Donald Trump danas je popularan kao i prvi dan na svom poslu kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država - piše CNN. 

U novoj Gallupovoj anketi 49 posto Amerikanaca odobrava što Tramp radi kao predsjednik, dok se 45 posto njih s tim ne slaže, što je najveći postotak potpore koji je dobio od svih Gallupovih anketa. Sa Sveučilišta Monmouth objavili su rezultate svoje ankete u ponedjeljak koji kažu da 46 posto građana podupire Trampa. Ponovno, najbolji rezultat koji je imao u anketama u protekle tri godine.

Tramp: Povećana podrška. Agencije

Na pitanje šta je dovelo do Trampovog rasta u anketama navode da je to način na koji se on odnosi prema krizi zbog koronavirusa. Anketa pokazuje da je 60 posto Amerikanaca podupire način na koji se Tramp nosi sa krizom, dok 38 posto ne odobrava njegov rad u ovim trenucima.

Povećana podrška Trumpu za vrijeme jedne od najvećih globalnih kriza u povijesti čovječanstva, posebno ona među neovisnima, pa čak i demokratima, ono je što povećava postotak ukupne podrške kod glasača koji već godinama stagnira.

S jedne strane, to nije strašno iznenađujuće. Ankete dosljedno prate promjenu u podršci predsjedniku kad se država suoči s velikim krizama.

S druge strane, Trumpov skok u anketama možda će šokirati ljude koji pomno prate rad njega i njegove administracije za vrijeme pandemije koronavirusa. U konačnici, sasvim je jasno da administracija nije dovoljno ozbiljno shvatila prijetnju koronavirusa i američke kapacitete za testiranje na opasni virus. Prosječni Amerikanac misli da Tramp čini najbolje što može u borbi protiv virusa

Prosječna osoba u Americi vjeruje da Tramp čini najviše u svojoj moći u borbi protiv koronavirusa te da ono što on govori na dnevnoj razini manje-više nije ni bitno, već je bitnije da društvo i država u cjelini što prije budu bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.